Praėjusį rudenį, pradedant pirmomis rugsėjo dienomis, gyvenau praktiškai vien ant troškintų kopūstų. Taip skanu man buvo. Beatos virtuvės FB pamačiau, kaip smagiai ji apkepa šviežius kopūstus keptuvėje, o po to su visokiais prieskoniais gerą valandą troškina orkaitėje. Panašiu metu ryžausi pagaliau savo rankomis susigrūsti garam masala ir ji ji gavosi tokia gera, kad per žiemą bėriau ją visur taupydama, nes nebegaliu surasti to recepto. Buvo kažkuris pirmuose google puslapiuose dideliam ir gerai žinomam puslapyje. Kadangi didelių ir gerai žinomų receptų puslapių iš Amerikos yra devynios galybės, tai likau iki šiol nieko nepešusi, tad jei kas turite patikrintą naminės garam masalos receptą, labai lauksiu. Kiek pamenu, į manąją tikrai įėjo gausiai kuminų, kalendrų sėklų, kardamono, net cinamono ir gvazdikėlių. Proporcijų niekaip nepamenu, o ir prieskonių ten buvo apie 10-12 sudėtyje.
Čia taip iš tolo kopūstų temą įvedžiau. Mėgstu juos visais pavidalais, tačiau švieži man patinka gerokai labiau už raugintus. Raugintų sezonas trumpas ir juos vartoju išskirtinai tamsiausiais metų mėnesiais, pradedant spaliu, baigiant lapkričiu arba gruodžio pirmą puse. Nuo Naujųjų arba netoli jų mano širdy atgimsta pavasaris ir vėl natūraliai užsimanau valgyti daugiau šviežių vaisių ir daržovių. Nelabai lietuviška ir nelabai lokali produktų vartosena, užtat mano kūnui taip norisi, tai ką tu jam.
Kai kovo mėnesį turguose pasirodo pirmieji švieži kopūstai, būnu pirmoji jų pirkėja. Net rankos lengvai ima drebėti pamačius, kad jau sezonas prasideda. Ir visai nesvarbu, kaip ir kur jie buvo užauginti, nors iš Afrikos atvežti, man taip jų norisi. Pažįstu žmonių, kurie ir viduržiemį perka braškes, nes taip jas mėgsta. Panašiai man yra su šviežiais kopūstais, kurių išoriniai lapai dar gan ryškiai žali ir primena salotų lapų spalvą. Jų galvos nedidelės ir galima jaukiai namo parsiridenti vieną, nebijant, kad gal stuburas sulūš namo laiptais lipant. Šiuo metu gyvenu šeštame aukšte be lifto, todėl vasario mėnesį tąsytis 3 kg sveriančius seno derliaus kopūstus būdavo menkas juokas. Visuomet ieškau mažiausios galvos possible, o jei tokios nebūna, perku pjautą pusiau. Kuo didesnė kopūsto galva, tuo joje mažiau skonio, lygiai kaip su cukinijom. Kas valgo tas beisbolo lazdos dydžio kuokas? Jų nei perpjauti neįmanoma, nei valgyti skanu. Daržovės turi būti pakankamai jaunos, kad būtų skanios ir be pernelyg didelių pastangų apdorojamos.
Dabar, kai šviežių kopūstų jau randame ne tik turguje, bet ir visose parduotuvėse, jų ir kainos geros, tad jų nevalgyti būtų nuodėmė. Šiuo metu ne rečiau kaip kas antrą dieną valgau šviežių kopūstų salotas ir esu atradusi keletą gerų derinių (kopūstai nori būti maišomi su kitomis daržovėmis ir žalumynais, jiems tinka ne tik morkos ir majonezas į draugiją), kurių vienu dalinuosi čia. Salotos gaunasi visiškai tobulos ir kol gausiu avokadų geromis kainomis, tol jas valgysiu. Kurią dieną radau avokadų po 39 centus, man jie gražiai sunoko, su bananu maišelyje laikomi, tai tik vienas džiaugsmas juos valgyti ir dar atrasti derinį su kopūstais. Iš pradžių nepatikėjau, kaip gerai jie gali derėti. Šviežio kopūsto traškesys ir avokado minkštumas turi magišką skonį.
1 dosniai porcijai (man buvo pats tas vakarienei) arba 2-3 kaip garnyrui reikia:
– moteriško kumščio dydžio šviežio kopūsto
– 1 avokado
– 1 vidutinio arba 2 mažesnių agurkėlių
– saujos žalumynų (dėjau špinatų, keletą šakelių rukolos ir kalendros, krapų, porą svogūnų laiškų)
– 1 arb. š. citrinų sulčių arba obuolių acto arba baltojo vyno acto
– 1/2 arb. š. agavų sirupo arba skysto medaus
– druskos ir šviežiai maltų pipirų
– šaukšto pesto (man labai patiko saldaus nuo džiovintų pomidorų Joe Pesto derinys; sėkmingai galite krauti ir tradicinį bazilikų pesto. Beje, su kopūstais nelabai dera pieno produktai, tad geriau rinkitės veganišką pesto versiją be sūrio. Jeigu pesto neturite, pilkite porą šaukštelių alyvuogių arba skrudintų riešutų, moliūgų sėklų aliejaus)
Taigi gaminame. Jeigu imate naują kopūsto galvą, tiesiog nupjaukite kraštą per pusės piršto plotį, pasiguldykite ant lentelės ir padalinkite į 3-4 dalis per ilgį ir smulkiai supjaustykite, suberkite į dubenį. Ten pat berkite ir per pusę išilgai supjaustytus ir riekelėmis susmulkintus agurkus, smulkintus žalumynus. Įberkite druskos ir pipirų bei leiskite lengvai pasimarinuoti bent 10 minučių – taip kopūstai suminkštės ir geriau pasiims skonius iš padažo ir žalumynų. Galiausiai sudėkite pjaustytus (arba pirštais laužytus, nes kodėl gi ne) avokadus, ant jų supilkite rūgštį, apšlakstykite saldumu ir viską gerai išmaišykite. Ant viršaus uždėkite šaukštą pesto (galite jį ir įmaišyti, tik jeigu Jūsų pesto bus raudonas, salotų spalva liks ne tokia žalia).
Fantastiškai skanu. Jeigu norite mažiau pridėtinių riebalų, galite apsieiti ir visai be jokio aliejaus ar pesto, salotos bus nuostabios net ir be jų. Tačiau jeigu jau turite šito gero, kodėl jo nepanaudoti tokioms stebuklingoms salotoms. Joe Pesto su džiovintais pomidorais yra gausus graikinių riešutų ir migdolų, o tie riešutėliai puikiausiai derėjo su daržovėmis ir žalumynais.
Tai yra labai vasariškos salotos, puikiausia kūda vakarienė ar garnyras prie Jūsų kepsnių. Jau svajoju, kaip salotomis vaišinsiu artimuosius prie šašlykų ir kitokio griliaus.
Atsakymai į “Žaliosios kopūstų salotos su avokadais ir pesto”: 2
Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

Try some other hashtag or username
Sekite Naujienas:
Try some other hashtag or username
kur perkate si PESTO?aciu
Gražina, šio pesto yra daug kur, galite pasižiūrėti Facebook’e jų puslapyje „Freshmade pesto“. Daugelis maisto krautuvėlių ir turgelių jį turi.