Viskas prasidėjo nuo vieno skambučio – vieną saulėtą ankstyvo pavasario popietę buvau pakviesta į Čiop čiop ir Maggi Lietuva organizuojamą maisto tinklaraštininkų renginį. Esu pati tikriausia gastronominių reiškinių dalyvė, taigi progos išmokti ir išgirsti naujų dalykų niekada nepraleidžiu. Vakaro metu būrelis tokių kaip aš – savo malonumui rašančių ir kuriančių maisto mylėtojų – mokėsi pleitinimo (lėkštės dekoravimo, maisto išdėstymo) gudrybių iš virtuvės šefo Arūno Stoškaus, šiuo metu vadovaujančio Terazza virtuvei. Kartu Maggi Lietuva komanda mums pristatė savo naujieną – Maggi Papyrus® kepimo lapelius, į kuriuos įvynioję žalios mėsos šmotelį galime be papildomų prieskonių ir riebalų keptuvėje išsikepti solidų kepsnį.
Mano blogo skaitytojai jau pastebėjo – į pleitinimo meistrus kolkas dar nepretenduoju, užtat kas kartą mokausi ir stengiuosi padaryti geriau ir gražiau nei praėjusį kartą. Šefo Arūno įkvėpta, jau kitą dieną po renginio iš eBay prisipirkau visokių gudrių įrankių, kurie padės dar geriau išlieti savo fantaziją lėkštėje. Laukiu nesulaukiu apvalaus gremžtuko, kuriuo galėsiu visokias cukinijas, agurkus, melionus ir arbūzus pjaustyti. Rutuliukai yra labai gražu! Pasižiūrėję į nuotauką viršuje pamatysite tris pseudo apvalius kamuolėlius su žalia nugarėle – tai cukinijų rutuliukai. Dar lėkštėje yra cukinijų žievelių, susuktų į šulinuką bei paliktų laisvai vyniotis. Vienas labiausiai susižavėjimą keliančių akcentų – petražolių vanduo, kurį virtuvės šefas gamino su ksantano guma. Tai jau molekulinės virtuvės reikalai, o su šiais dalykais aš menkai pažįstama. Visgi pripažįstu – šefo pasakojimų įkvėpta nusipirkau ir platikinių padažų buteliukų, kurių itin siaurais ir plonyčiais antgaliais galima paišyti visokias grožybes ant lėkštės. Jau greitai mano patiekalai taps dar gražesni!
Dar vienas labai praktiškas patarimas, dėliojant žalių (neapdorotų termiškai) daržovių gabaliukus lėkštėje: iš pradžių nuplikykite savo žalią daržovę, o tuomet panardinkite į ledinį vandenį keletui sekundžių. Daržovė iškart sušvis tropikų spalvomis ir išlaikys savo ryškią gaivią spalvą.
Išdėlioję į lekštes garnyrą taip, kaip patiems atrodė geriausia, ėmėmės kepti vištos krūtinėlių su inovatyviuoju Maggi Papyrus®. Tai yra tokie kepimo lapeliai, iš vienos pusės aplipinti augaliniu aliejumi ir prieskoniais, leidžiantys kepti sausoje keptuvėje be papildomų riebalų. Prieskonių mėsai taip pat nereikia jokių. Mėsos gabalėlis turėtų būti apie 2 cm storio – tiesiog ant vienos pusės prieskoniuoto popieriaus dedame mėsą, uždengiame kita puse ir dedame į įkaitintą keptuvę. Kepame iš abiejų pusių 5-7 min, priklausomai nuo mėsos gabalėlio storio. Štai, oficialiai prisistatau Jums, mieli skaitytojai, ir demonstruoju, kaip reikia sučiupti ir apversti vištienos krūtinėlę:
Atkreipkite dėmesį, kaip iš anksto nežinodama, priderinau savo aprangą prie Maggi logotipo. Čia, žinokite, buvo slaptas manevras, siekiant gauti daugiau dėmesio iš fotografo. Tik niekam apie tai nesakykite, o tai kiti blogeriai įtars sąmokslu.
Štai ką pagaminau per tris valandas smagaus renginio. Atleiskite tam nusiritusiam pomidoriukui ir pavandenijusiai moliūgų tyrei. Nesuskaičiuosiu, kiek servetėlių sunaudojau, vis valydama pažliugėlę. Bet kuriuo atveju, košė gavosi puiki! Gaminome ją bendrai visa grupė. Mano indėlis – nulupau ir supjausčiau keletą riekių moliūgo. Neįtikėtina, kaip greitai tokį darbą gali nudirbti kompanijoje – viena namuose lupdama moliūgą ir jį apdorodama paprastai sugaištu visą amžinybę. O čia buvo mūsų daug ir mes jėga! Siunčiu nuoširžiausius linkėjimus visiems maisto blogeriams, su kuriais teko ir dar teks susipažinti – po panašių susitikimų išeinu kaip iš naujo įsimylėjusi. Ką reiškia turėti širdžiai mielą veiklą ir dalytis išgyvenimais su tokiais pat maisto mylėtojais! Ir visiškai nesvarbu, kad nieko nepažįsti. Aš irgi nepažinojau tų draugų, kai ėjau į vakarą. Bet tikiu, kad kitą kartą bus drąsiau ir mūsų visų entuziazmo bus dar daugiau.
Pasisėmusi įkvėpimo ir žinių, ėmiausi improvizuoti ir namuose. 1 porcijai sultingos vištienos, įdarytai cukinijomis ir mozzarella reikia:
– 1 vištos krūtinėlė;
– 1 lapelis Maggi Papyrus® (galite rinktis su Provanso žolelėmis arba česnakinį; recepte naudojau česnakinį variantą);
– 80 g mozzarellos;
– ketvirtis jaunos cukinijos;
Salotas gaminau iš:
– pomidoro;
– avokado;
– šviežio baziliko lapelių;
– šviežiai spaustų citrinos sulčių;
– kokybiško alyvuogių aliejaus;
– druskos ir šviežiai maltų pipirų.
Pirmas etapas – cukiniją susipjaustome plonais, kelių mm storio griežinėliais. Išdėliojame juos lėkštėje ir apibarstome druska. Aš dar pabarsčiau žiupsneliu prieskonių mišinio, kurio pagrindas – itališkos žolelės, saldžioji paprika, rugiagėlių ir saulėgrąžų žiedlapiai. Kitaip tariant, įkvėpiau Viduržemio jūros aromatais.
Leidžiame keletą minučių pasimarinuoti, kad cukinijos išprakaituotų – išleistų savo karstelėjusias sultis ir suminkštėtų.
Tuo tarpu pasipjaustome mozzarellą tokio pat storio ir dydžio, kaip cukinija, gabalėliais, o vištos krūtinėlę įpjauname ir perpjauname storąją dalį iš vienos pusės – čia kimšime įdarą. Po to vištieną švelniai pamušame mėsos plaktuku, jeigu filė yra gan stora, o ir įdaro taip daugiau tilps, nes vištienos gabalėlis išsiplės.
Kemšame vištieną tolygiai išdėliodami cukinijos ir sūrio gabėlius, užpildydami visą įpjovą, tačiau nepristsengdami su kiekiais, nes kepsime keptuvėje, tad gabėlis neturi būti labai storas, kad tolygiai ir gražiai iškeptų:
Galiausiai įkaitiname sausą keptuvę. Maggi rekomenduoja naudoti tefloninę – man puikiausiai ėjosi su titanine. Ugnis neturėtų būti smagi, atvirkščiai, kaitinkite iš lėto, ant mažiausios ugnies, kad keptuvė būtų maloniai ir jaukiai šildanti, tačiau nesispjaudytų karščio liežuviais. Mano viryklė dujinė, tad kaitinau ant mažiausios padalos (elektrinėms viryklėms rekomenduojamas vidutinis karštis).
Vištienos gabalėlį įvyniojame į Maggi Papyrus®, švelniai paspaudžiame, kad tolygiai įsigertų visi prieskoniai, ir dedame į įkaitintą keptuvę. Kepame 5-7 minutes iš vienos pusės, apverčiame ir tiek pat laiko suteikiame antrajai pusei. Periodiškai aš dar uždengdavau keptuvę dangčių, keliolikai sekundžių, kad būčiau tikra, jog visas gabalėlis tolygiai iškeps. Žinote, rausvos vištienos krūtinėles valgyti niekas nenori.
Kol vištiena kepa ir visi namai švelniai kvepia česnakais (kepiau su česnakiniu popieriumi), pasipjaustome salotų. Avokadą susipjaustome 1,5 cm dydžio gabalėliais, beriame į dubenį ir apšlakstome citrinų sultimis. Citrinos pagyvina avokadų skonį ir neleidžia jiems papilkėti. Panašaus dydžio gabaliukais supjaustome pomidorus ir beriame prie avokadų. Galiausiai susmulkiname keletą lapelių šviežio baziliko ir kartu su aliejumi ir prieskoniais gardiname supjaustytas daržoves. Šios salotos – super paprastos ir gaivios. Avokadai labai gerai draugauja su pomidorais, o apie pomidorų ir bazilikų ryšius sklando legendos.
Iškepus vištienai nuimame kepimo popierių, o sultingą mėsą perkeliame į lėkštę kartu su salotomis:
Vištiena iškepa labai sultinga – viskas dėl itin žemos kepimo temperatūros ir kantraus laukimo. Panašų efektą galėtume išgauti, jei krūtinėlę iš pradžių apkepintume ant smagios ugnies, kad užrakintume viduje sultis, o po to pašautume į orkaitę ~10 min.
O čia aš siunčiu Jums visiems linkėjimus ir linkiu gražaus pavasario!
[…] kelias savaites vyko Maggi Papyrus pristatymai-per-brūkšnelį-serviravimo-paskaitėlės tinklaraštininkams. Makaluodama moliūgų tyrę, vištieną ir daržoves lėkštėje, viena ausimi nugirdau, jog taip […]
[…] kurį laiką, „Maggi“ komanda buvo surengusi maisto vakarėlį tinklaraštininkams. Kiek teko girdėti iš atsiliepimų, visi smagiai šnekučiavosi, klausėsi virtuvės šefo […]