Esu iš tokių žmonių, kurie pusryčiams nereikalauja karšto maisto/gėrimų. Kartais būna dienų, kai prisimenu, kad jau kuris laikas, kaip nieko karšto nevalgiau ir negėriau, tiesiog nejaučiau poreikio. Tačiau kartais, tikrai kartais, man norisi karštų ir saldžių pusryčių, kurie būtų sotūs, tačiau neplikytų gleivinės pernelyg dideliu cukraus kiekiu ir užtikrintų energingą dienos pradžią. Šie dribsnių blyneliai – kaip tik tokie. Juose nėra pridėtinio cukraus, tačiau natūraliai saldu nuo visų sudėtinių dalių; jie kepti be pridėtinių riebalų, tačiau sudėtyje yra kokoso drožlių, kuriose natūraliai gausu kokosų aliejaus; jie tiesiog spinduliuoja skaidulomis, kurios suteikia sotumo iki pat pietų, o kartais ir dar ilgiau. Jokių nereikalingų kalorijų, tik tikras Maistas.
Receptą sugalvojau pati – ir aš truputį juo didžiuojuosi. Galima rasti, žinoma, krūvas panašių blynelių, pagamintų iš dribsnių, kartais net ir su tais pačiais bananais, bet Jūs raskite, prašau, kažko panašaus, kame nebūtų kiaušinių. Aha, čia aš ir nutvėriau grudručius, mat kiaušiniai eina į absoliučią daugumą blynų receptų – tik vištų dėka tie blynai būna tokie purūs ir minkšti. Mano dribsnių blyneliai nėra nei purūs, nei labai minkšti, susidūrę su liežuvių kaipmat neištirpsta, užtat yra sveiko darbo dantims ir skrandžiui, kol visa tai sukramtai ir sėkmingai suvirškini.
Skardai (12 blynelių) reikia:
– 50 g viso grūdo dribsnių (galite rinktis kokius tik norite, net jeigu juose ir nėra gliuteno – jis čia visai nebūtinas; aš mėgstu kepti iš ekologiškų avižinių dribsnių);
– 20-30 g kokosų drožlių (stambumas nėra svarbus, tačiau kuo stambesnės pradinės drožlės, tuo drėgnesni blyneliai iškeps; galite dėti kad ir šviežų kokosą);
– 2 nedidelių prinokusių bananų;
– 1 arb. š. malto Ceilono cinamono;
– 0,5 arb. š. maltos burboninės vanilės arba jos ekstrakto.
Iš pradžių į blenderį suberiame dribsnius ir kokosus. Malame apie minutę ant lėto greičio, neskubėdami, kad viskas tarpusavyje susimaišytų ir dribsniai prisigertų natūraliai malimo metu išsiskiriančio kokosų aliejaus ir aromato. Galiausiai gauname tokius rupius rupius miltus – malkite iki pageidaujamo stambumo, aš gi mėgstu, kaip ir dažniausiai, kad matytųsi smulkūs drožlių ir kokosų gabaliukai.
Šakute sutriname bananą iki vientisos masės. Būtent šakute, o ne blenderiu, nes blenderis dažnai gadina krakmolingų produktų skonį, išlaisvindamas krakmolą ir išryškindamas jo skonį, kuris čia visai nedera. Būtent bananuose esantis krakmolas veikia kaip rišančioji medžiaga ir todėl mums nereikia naudoti kiaušinių. Na kaip, iš esmės galima, pirštų nenukaposiu už tai, tačiau tikrai nebūtina ir tuomet tai jau nebus mano šitie blyneliai. Jau bus Jūsiškiai blynai su kiaušiniu. Jeigu dėsite kiaušinį, įberkite ir kokį 0,5-1 arb. š. sodos ar vyno akmens kepimo miltelių – kad iškeptų puresni.
Dribsnių malinį suberiame į bananų masę, įberiame cinamono ir vanilės. Jeigu neturite vanilės, blogiausiu atveju galite apsieiti, tačiau vanilė suteikia labai malonaus saldumo ir beprotiškai fantastiško aromato, kuris su bananais dera kaip pomidorai su bazilikais. Cinamono dėkite būtinai, jis numuš grūdinį dribsnių skonį ir sušildys blynelius salstelėjusiu aromatu.
Viską gerai išmaišome šakute ar šaukštu, kol dribsniai išsivolioja bananuose ir gauname tokią labai tirštą, košės pavidalo masę. Tuomet įjungiame orkaitę iki 190C laipsnių, išsitraukiame kepamąją skardą, apdengiame ją kepimo popieriumi ir šaukštu krečiame bei formuojame pageidaujamos formos blynus. Maniškiai atrodo va taip:
Kepame 12-15 min, kol šiek tiek apskrunda ir paruduoja krašteliai. Valgome iš karto arba atvėsiname ir mėgaujamės kaip sveiku užkandžiu – šiuos blynelius tinka valgyti kaip tik norite. Galite ir sau į darbą ar vaikams į mokyklą įdėti – tegu graužia, kai užsimanys kažko skanaus ir saldaus, o Jums neverks širdis, kad šokolado neįdėjote. Ir ačiū Dievui.
NB. Keptuvėje šių blynelių kepti netinka, nes tikrai niekaip neapversite – sugrius, sutiš, paskui nevalgysit ir mane kaltinsit, kad receptas nevykęs. Kepkite orkaitėj ir nesukite galvos. Iškepę nuo kepimo popieriaus blyneliai nusiima be jokio didesnio vargo ir puikiai išlaiko savo formą. Kuo trumpiau kepsite, tuo minkštesni jie bus ir lengviau plyš.
Galite laikyti 2-3 dienas net ne šaldytuve, bet būtinai sandarioje pakuotėje, kad nesudžiūtų.
Kol dar karšti, man labai jie skanūs su klevų sirupu ir šviežiai pjaustytais bananais garnyrui. Nes niekada bananų nebus per daug.
Atsakymai į “Veganiški dribsnių blynai su bananais ir kokosais”: 2
Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

Try some other hashtag or username
Sekite Naujienas:
Try some other hashtag or username
Ačiū už receptą, toobulas!
Tik labai norėjau kepti keptuvėje, tad įdėjau kukurūzų miltų. Tai gavosi Superiškai! Niekas nebirėjo, labai gražiai apkepė. 🙂
Monika, gera girdėti 🙂 Kukurūzų miltai superinė idėja, vis pamirštu, kad jie leidžia gerai keptis keptuvėje.