Aš tikiu, kad Lietuvoje 9 iš 10-ies namų ūkių gali pateikti bent vieną daržovių sriubos receptą, kuris būtų paruoštas mėsos sultinio pagrindu. Maždaug, nuverdi kelis kauliukus pageidaujamos gyvūnienos, ištrauki, suberi daržoves ir tuoj ras ir gatava. O jūs man prašau išvirkite sriubos iš daržovinio sultinio. Aha, čia jau prasideda klaustukai, susirūpinę veidai, pakilę antakiai iš serijos „o tai kaip suprasti sriuba be mėsos, iš kur tada sultinys bus ir apskritai, kodėl be mėsos?“ Nes man patinka daržovių sriubos ir jeigu aš verdu daržovienę, tai ir sultinys turi būti daržovinis. Papasakosiu savo puikios sodrios daržovių sriubos paslaptis. Svarbiausias įvertinimas man buvo iš Gėlių Dovanotojo, kuris šią sriubą valgė noriai ir godžiai, nesidairydamas nuvirtų kauliukų ir pernelyg neklausdamas, iš ko išvirta. Matyt, nujautė. Bet vistiek suvalgė.
Kartu su 2014 m. pirmuoju rudens „Debesų“ žurnalu ir Bioteka paruošėme sodrios daržovių sriubos receptą, kurį kiekviena šeimininkė gali pasimodifikuoti pagal savo norus ir skonį. Svarbios čia bus kelios taisyklės, kurias netrukus ir išduosiu. O kolkas pristatau receptą. 2 l puodui sriubos reikės:
– 2 vidutinio dydžio bulvių;
– 800 ml vandens;
– 2 vidutinio dydžio morkų;
– 1 nedidelio svogūno;
– 1 valg. š. sviesto;
– 1 arb. š. su kaupu ekologiško Rapunzel daržovių sultinio miltelių arba 1,5 sultinio kubelio;
– šviežiai maltų juodųjų pipirų;
– kelių šakelių šviežių petražolių.
Labai svarbu yra tinkamai paruošti daržoves. Ilgus metus, vos pradėjusi virti sriubas ir apskritai gaminti paprastus klasikinius naminius maistus, dariau klaidą – dažnai tiesiog sumesdavau pjaustytas daržoves į puodą (visas iš karto) ir laukdavau, kol suvirs. Valgyti buvo galima, bet svečių tokiu viralu nenustebinsi. Pagrindinė taisyklė, kurią išmokau ir siūlau perimti Jums, jei dar to nedarote – daugelį daržovių, išskyrus bulves, klasikinėje sriuboje reikia prieš verdant apkepti su riebalais. Tai gali būti sviestas ar aliejus, kaip kieno skonis ir pageidavimai, aš pati juos mainau pagal nuotaiką. Dažniausiai vistik apkepinu daržoves ant sviesto, nes man taip skaniau. Taigi morka ir svogūnas būtinai prieš keliaudami į verdantį puodą turi būti apkepinami, kad įgautų sodresnį skonį (o iš morkų bus menka nauda organizmui, jeigu jas vartosime be riebalų – morkose yra tirpių riebaluose vitaminų). Galima kartu arba atskirai, tik tiek, kad morkos minkštėja žymiai ilgiau, bet iki košės konsistencijos sutroškinti ir nereikia, užtenka kelias minutes apkepti, kol suminkštėja. Taigi iš pradžių.
Morkas supjaustykite plonais griežinėliais, o svogūnus smulkiai sukapokite. Keptuvėje išlydykite sviestą, suberkite morkas ir svogūnus ir pakepinkite 2-3 minutes, kol daržovės suminkštės.
Nuskustas bulves supjaustykite nedideliais kubeliais ir suberkite į puodą su vandeniu. Šiam užvirus, suberkite sultinį, kepintas daržoves ir gerai išmaišykite. Jūs nustebsite, kaip nuspalvina džiovintas ekologiškas sultinys bet kokią daržovių sriubą. Maždaug kaip langų ploviklis nuvalo Jūsų langus vėlyvą pavasarį ir tuomet jau atrodo, kad saulė iš tiesų ėmė šviesti ryškiau. Nieko baisaus sudėtyje nėra, tad panikos kelti nereikia. Net ir aš, užkietėjusi natūralistė, eilinę dieną savo virtuvėje nepripažįstanti pusfabrikačių, šių natūralių daržovių sultinių niekada neatsisakau, nes jie yra labai kokybiški, sertifikuoti kaip ekologiški, taigi daržovės juose yra švariai išaugintos, pabarstyta viskas jūros druska, na ir dar šlakas ryžių miltų dėl konsistencijos ir tirštumo. Rapunzel daržovių sultinius dažnai beriu ir virdama bulves bulvių košei, kartais net ir makaronus. Kiekvieną bulvės kubelį ir morkos griežinėlį šie ekologiški milteliai prikelia naujam skoniui. Teoriškai žinoma galima apsieiti ir be sultinio paruoštuko, bet čia tas pats kaip ir galima apsieiti cepelinus valgyti be spirgučių padažo. Galima, bet skaniau su.
Virkite sriubą ant silpnos ugnies 20 minučių, kol daržovės taps minkštos, tačiau vis dar gerai laikys savo formą. Išjungę ugnį, į sultinį įmalkite juodųjų pipirų. Čia yra trečia mano taisyklė – juodieji pipirai į puodą keliauja tik išjungus ugnį ir jau visai baigus gaminti. Aš labai ilgą laiką nežinojau, kad juodųjų pipirų aromatas yra vėstantis, kas reiškia, kad kuo ilgiau tu juos termiškai apdoroji, tuo blankiau jie jausis. Aštrumas kažkoks bus, bet aromato menkai. Viso to galima išvengti pipirus šviežiai įsukus į ką tik įsipiltą sriubos dubenėlį. Lygiai taip pat, vos padėję samtį į vietą ant sriubos užbarstykite pakapotų petražolių. Visi žalumynai yra labai jautrūs karščiui, todėl gležni lapeliai, įmetus juos virti kartu su kitomis daržovėmis, praras savo splavą, formą ir skonį ir galiausiai vaizdas primins kalėjimo valgyklos arba kokios tinklinės picerijos dienos sriubą. Nėra nieko baisiau daržovių sriuboje, kaip paviršiuje centimetro storio neaiškios kilmės riebalų sluoksnyje plaukiojantys juodos spalvos used to be žalumynai. Beriame į lėkštę, ne į puodą.
Norėdami dar daugiau tirštumo, sriubą virkite kartu su lęšiais arba džiovintais žirniais. Tuomet bulvių jau reikės mažiau, o sriuba vistiek bus sodri,o priklausomai nuo kiekio – ir dar sotesnė. Ankštiniuose esantys baltymai gerai praturtins sriubą maistingosiomis medžiagomis. Nepamaišytų ir keli brokolių ar žiedinių kopūstų žiedynai. Sultinio principus Jūs jau žinote, tad virkite skaniausias savo mėgstamų daržovių sriubas.

Try some other hashtag or username
Sekite Naujienas:
Try some other hashtag or username