Avokadai jau antrus metus figūruoja tarp populiariausių Instagramo (kadangi 80% Insta vartotojų yra amerikiečiai, tai ir tarp Amerikos) patiekalų, o jeigu savo nuotraukai norisi papildomo dėmesio, parašykite šalia jos #avocado arba #avocadolove ir taip sulauksite bent dvigubos sėkmės. Internetai jau senokai eina iš proto dėl skrebučių su avokadais (smalsumo dėlei galite pasižiūrėti, kas slypi po #avocadotoast), kuriasi net skrebučių (toast’ų) barai, kurių šeiminkai nesidrovi nuplėšti net ir iki 14$ už dvi riekes skrudinimui skirtos duonos su trintais avokadais. Supratau, kad pastarasis mano apsilankymas Coffee1 Užupyje buvo kaip ir už dyką, 2,8€ už patiekalą:
A post shared by Giedrė Pomidoras (@fat.tomato) on
Internetai net gi juokauja, kad tūkstantmečio vaikai, užuot leidę pinigus prabangiems avokadų skrebučiams, geriau jau atsidėtų savo būstui, studijoms, ar tiesiog susimąstytų, į kur jie paleidžia šimtus dolerių (vienadienei emocijai, ištirpstančiai kaip dūmas ore). Gal Jums girdėtas ir toks paradoksas, kuomet žmogus yra pasiruošęs investuoti šimtus į dar vieną gražų daiktą, nes madinga, nors ir nereikia, tačiau gaili kelių eurų reikalingam ir praktiškam daiktui, kuris nėra kažkoks itin trokštamas ir socialinės medijos nuotraukų nepapuoš.
Avokadų man norisi visada, tačiau rankos pirkti kyla daugiausia šaltuoju metų laiku, kai iš tikrųjų būna avokadų sezonas ir nereikia laukti, kol už eurą nusipirktas vaisius tiesiog supus, užuot prinokęs. Sezono metu perku Hass avokadus tinkliukuose (būna daugelyje parduotuvių, pastaruosius kartus pirkau Lidl, po to Maximoje, abi partijos buvo nuostabios; apie 3-3,2€ už 4-5 kaip pasiseks dydžio avokadus) ir jie būna arba tinkamai prinokę ir valgomi iš karto, arba prinoksta po poros dienų, ramiai pagulėję virtuvėje. Apčiupinėjusi pradedu valgyti nuo minksčiausio ir taip dabar jau kasdien bent po vieną gražuolį suraitau. Ant duonos arba į salotas.
Vienai porcijai skrebučių reikia:
– 2 riekių skrudinimui tinkamos duonos
– 1 arb. š. sviesto arba ghee
– 1 gerai sunokusio avokado
– druskos ir pipirų
– 1 arb. š. ypač tyro alyvuogių aliejaus su citrinomis (arba alyvuogių aliejaus su lašeliu citrinų sulčių)
– moliūgų sėklų
Gaminimo eiga: avokadus perpjauname pusiau, išimame kauliuką ir su šaukštu lengvai išimame minkštimą. Tinkamai sunokęs avokadas visuomet su šaukštu išsiima be vargo. Avokado puseles sudedame į dubenėlį, apibarstome žiupsneliu druskos, įmalame juodųjų pipirų, įpilame alyvuogių aliejaus su citrinomis ir viską sugrūdame šakute.
Avokadų masė paruošta, belieka pasiskrudinti duoną. Įkaitintoje keptuvėje ištirpiname pusę šaukštelio sviesto arba ghee ir įdedame duonos riekelę (arba jas abi, priklausomai nuo Jūsų keptuvės dydžio; aš kepu po vieną atskirai). Pakepame apie 15 sekundžių ir apverčiame, kad apskrustų iš abiejų pusių. Iškepus duonai ją išgriebiame iš keptuvės, išjungiame ugnį ir į dar karštą keptuvę suberiame saujelę moliūgų sėklų, kad paskrustų, kol tepsime avokadus (papildomų riebalų nereikia). Lengvai pamaišome sėklas.
Karštą duonos riekę aptepame puse avokadų masės, užbarstome kepintų moliūgų sėklų ir pakartojame tą patį su likusia duonos riekele.

Gera gaminti su kokybiškais ingredientais. Ekologiškos moliūgų sėklos ir citrinomis kvepiantis alyvuogių aliejus iš Rapunzel (Bioteka).
Avokadams paskaninti labai mėgstu ir Jums rekomenduoju Rapunzel ypač tyrą alyvuogių aliejų su citrinomis (parduoda Bioteka), kurį vartoju kaip prieskonį. Skirtingai nuo spalvingų alyvuogių aliejaus buteliukų prekybos centrų lentynose, šiame neplaukioja citrinų žievelės, riekelės ir panašūs dalykai, patrauklūs akiai. Išduosiu paslaptį – jeigu nusižiūrėtame pirkti alyvuogių aliejaus buteliuke matote ką nors plaukiojant, tai yra ženklas, kad Jums jo nereikėtų pirkti. Visos tos žolelės ir čili pipirai dedami dėl akių. Iš tiesų jie nepadeda išsaugoti tikrai gero aliejaus kokybės ir tėra marketinginis triukas. Pirkdami tokį aliejų pasižiūrėkite sudedamųjų dalių sąrašą, kuriame nenustebkite radę žodžius „kvapiosios medžiagos“ arba „rafinuoto ir ypač tyro alyvuogių aliejaus mišinys“. Jeigu alyvuogių aliejaus gamintojas nori pagaminti nuostabiai žolėmis ar prieskoniais kvepiantį aliejų, jis arba spaus alyvuoges kartu su tais prieskoniais, arba ką tik išspaustą aliejų sumaišys su to prieskonio sultimis. Taip ir čia, Rapunzel alyvuogės visų pirma sugrūdamos mechaniniais presais, kad būtų išgautas ypač tyras alyvuogių aliejus, ir tuomet jis sumaišomas su ekologiškų citrinų žievelių aliejumi. Nuostabiai gaiviai kvepia vos atsukus buteliuką. Kvapas nėra toks pat, kaip alyvuogių aliejų sumaišius su citrinų sultimis. Eterinis aliejus savyje turi kur kas daugiau galios, nes išgaunamas ne iš citrinų minkštimo, o iš žievelių, kuriame jo koncentracija pati didžiausia. Toks itin ryškus vasaros skonis, kurio keli lašai nušviečia patiekalą naujo ryškumo spalvomis.
Traški duona su kremiškais ir kvapniais avokadais man yra svajonių maistas. Galima valgyti pusryčiams, pietums ir vakarienei, net pateikti svečiams, pasirinkus dailios formos duoneles. Džiaugiuosi, kad už vieną skanų avokadą neturime mokėti 2-3$, kaip tai gali kainuoti įprastoje Amerikos parduotuvėje, tad kodėl gi nepasimėgavus dažniau?

Try some other hashtag or username
Sekite Naujienas:
Try some other hashtag or username