Ir štai išsikepiau sausainių. O Jūs manėt, kad aš visai ne prie desertų ir geriau jau krevetes su česnakais kirsčiau nei apie sausainius svajočiau. Ir praktiškai buvote teisūs – sausainiai mano orkaitėje yra toks pats dažnas svečias kaip ir sniego pūgos vidurvasarį Nidoje. Kas mane įkvėpė, klausiate, tokiam reiškiniui? O gi naujiena Biotekose – šviežiai Rapunzel asortimente pasirodęs riešutų sviestas kepiniams. Iš to paties mano mylimo gamintojo ir receptas. Pas juos šitie sausainiai taip ir vadinasi – Mėgstamiausi sausainiai. Net ir man atrodo, kad jiems arti iki tobulumo. O šiaip aš sausainių nemėgstu, nes man jie asocijuojasi su be galo saldžiais kepiniais iš rafinuotų miltų ir rafinuoto cukraus – šitais mane retai kada sugundysi, nes man ištisai per saldu.
Apie savo meilę Rapunzel riešutų sviestams jau esu kalbėjusi ir kai tik galiu, tai tuojau ir dar kartą pabrėžiu, kokie jie puikūs. Nuoširdžiai – aš dar neragavau skanesnių riešutų sviestų. Tai, kad jie gaminami iš šviežiai prieš pat malimą skrudintų riešutų, išaugintų ekologiniuose ūkiuose, lemia aukščiausios prabos skonį ir aromatą. Sviestai, kurių sudėtyje vien riešutai, yra ypač sodrūs – juos grynus valgyti sudėtinga, nes kaipmat apvelia liežuvį, užtat įmaišius į kepinių tešlą ar kokį grietinėlės-vaisių desertą skonis gaunasi fantastiškas. Plačiau apie juos galite pasiskaityti Biotekos puslapyje.
30 didelių sausainių (dviems skardoms) reikia:
– 60 g baltojo Rapunzel šokolado (bet kuriuo atveju dėkite kuo aukštesnės kokybės šokoladą, kuriame nebūtų jokių nereikalingų priedų, o vien kakavos sviestas, pieno milteliai, cukrus ir kiti valgomi dalykai);
– 60 g juodojo Rapunzel šokolado. Naudojau 85% kakavos – kol neparagavau šio, aš maniau, kad nemėgstu juodojo šokolado. Čia panašiai kaip daugelis jaunų merginų pabrėžia, kad nemėgsta raudono vyno, mat šis joms per rūgštus. Tai Jūs rūgšties negerkit, o nusipirkt normalaus vyno ir nei nepajusit kaip lengvai ir maloniai jis slysta į skrandį;
– 110 g kambario temperatūros sviesto (aš turėjau tik kokius 80 g, tai likutį pakeičiau nerafinuotu kokosų aliejumi – puikiai viskas gavosi ir aš net svarstau, jeigu visą sviesto dalį pakeisčiau kokosais, tai matyt niekas ir nepastebėtų);
– 100 g nerafinuoto cukranendrių cukraus – naudojau šviesųjį Cristallino iš Rapunzel;
– 1 kiaušinio;
– 1 žiupsnelio maltos burboninės vanilės;
– 3 valg. š. Rapunzel riešutų sviesto kepiniams (jo sudėtyje tik skrudinti migdolai, skrudinti lazdynų riešutai, aguonos ir burboninė vanilė). Iš esmės receptui tiktų bet koks Jūsų mėgstamas riešutų sviestas, tačiau tai turėtų būti grynas produktas be priedų (bent 90% sudėtyje – riešutai);
– 130 g miltų (rašo speltų, tokius ir dėjau – iš esmės tinka bet kurie, turintys gliuteno: kviečių, avižų, rugių, miežių);
– 0,5 arb. š. sodos ir 0,5 arb š. kepimo mitelių (dėjau tiesiog 1 arb. š. kepimo miltelių su vyno akmenimi arba kaip blogeriai plačiau žino – creme de tartar);
– 80 g viso grūdo dribsnių – dėjau ekologiškus speltų, puikiausiai tiktų avižų ar bet kokie, kokius mėgstate ir tuo tarpu turite. Čia jau tinka ir natūraliai gliuteno sudėty neturintys iš bet kokių Jūsų mėgstamų kruopų.
Iš pradžių susmulkiname šokoladą. Aš tiesiog jį subėriau į blenderį ir paleidau pusei minutės, kol dalis virto milteliais, o dalis – smulkiais gabaliukais. Smulkinkite iki tokio dydžio, koks patinka Jums. Sviestą, cukrų, vanilę ir kiaušinį išplakite iki purios konistencijos (aš neturiu mikserio, bet ir rankinė plakamoji šluotelė, atrodo, reikalo nesugadino). Į masė įmaišykite riešutų sviestą.
Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir persijokite. Miltų mišinį įmaišykite į kiaušinio plakinį, suberkite smulkintą šokoladą ir dribsnius (aš savuosius permaliau blenderiu iki mažų gabaliukų, tačiau galima ir visai nesmulkinti, kad būtų ką daugiau kramtyti).
Kepamąją skardą išklokite kepimo popieriumi ir arbatiniu šaukšteliu krėskite sausainių tešlą. Formuokite norimos formos sausainius, palikdami pakankamai vietos sausainiams plėstis. Aš palikau per mažus tarpelius ir sausainiai sulipo (tai neturėjo įtakos skoniui).
Kepkite 12-15 minučių iki 175° įkaitintoje orkaitėje. Sausainiai lengvai pakyla, vos iškepti būna labai trapūs (pernelyg) – tai leiskite jiems atvėsti bent 10 minučių, kad išgaravęs karštis leistų sukietėti.
Šie sausainukai išlieka trapūs ir atvėsę, labai aromatingi (burboninė vanilė ir aukštos kokybės šokoladas įkvepia visus namus), švelniai saldūs ir malonūs kramtyti dėl smulkintų dribsnių. Jeigu jau man pavyko juos iškepti, desertų nemėgėjai ir nemokėjai, tai Jums pavyks gal net dar geriau. Tikrai kepsiu artėjant šventėms – tai gali būti ideali dovana draugei prie kavos, seneliams saldžiai popietei ar tiesiog draugiškam darbo kolektyvui. Suprasiu, jeigu šituos sausainius norėsite valgyti vieni ir pasislėpę – jų skonis yra to vertas.

Try some other hashtag or username
Sekite Naujienas:
Try some other hashtag or username