Bundant iš žiemos miego norisi nusimesti ir pernelyg storus kailinius. Lauke dar nėra taip šilta, bet siela jau šaukiasi saulės, o einamų rūbų spintoje pasirodo daugiau spalvų. Antrus metus iš eilės pavasarį pasitinku skystais pusryčiais – sočiais vaisių kokteiliais, kuriuos lietuvybės sergėtojai, apsikamšę šiltais vilnos sijonais ir kauliniais akinių rėmeliais, pavadino glotnučiais. Trumpiau tariant – smoothies.
Užėjus smūčių bangai, keletą kartų per savaitę, paprastai darbo dienomis, trinu tirštus kokteilius iš vaisių, kuriuos tuo metų laiku ne gėda pirkti parduotuvėje. Bananai seniai netekę sezoniškumo, taigi jie praktiškai visada būna mano kokteiliuose. Užtat taip mano mėgstamas kriaušes pirkti žiemą man atrodo kaip tuo pat metu eiti žibučių pamiškiuose ieškoti, tai aš jų privengiu. Ateis vasarą, į kokteilius eis ir kriaušės, ir braškės, ir šviežios mėlynės. Kol dar vasaris, tenkinuosi dažniausiai dviejų rūšių šviežiais vaisiais (nemirtingas duetas – bananai ir kiviai), įvairiais papildomais milteliais (milteliai, žinokite, gali būti ir iš tų pačių sudžiovintų prinokusių vaisių), kurie praturtina mano kokteilius baltymais, riebalais ir skaidulomis, ir pačiomis įvairiausiomis vaisių sultimis. Taip, sultys mano kokteiliuose dažniausiai būna iš pakelių, pasterizuotos, užtat renkuosi kiek įmanoma labiau kokybiškas (tiesioginio spaudimo; ne iš koncentrato) ir tokias, kokių tuo metu norisi.
Idealiu atveju į mano kokteilį keliauja trijų rūšių vaisiai, vienos rūšies sultys ir vienos-dviejų rūšių milteliai. Dalis vaisių būtinai turi būti saldūs (pvz. bananai, melionai, kriaušės), kad kitų rūgštelė neatimtų pusryčiavimo malonumo (pvz. kiviai, įvairios šviežios uogos be kauliukų). Man labai patinka rūgštūs gėrimai, bet pusryčiams per daug rūgšties tuščiam skrandžiui yra nieko gero. Mėgstamos sultys dažniausiai būna obuolių (naminės), juodųjų serbentų, mangų (pagamintos iš tyrės), abrikosų (iš tyrės), ananasų, citrusinių vaisių (šviežiai spaustos) – jos visos yra ryškaus skonio, o kai kurios iš jų dar ir kokteilį nuspalvina.
Miltelių, gerokai praturtinančių kokteilių maistinę vertę, yra devynios galybės. Šiuo metu mano topas: açaí uogų milteliai kartu su trifala arba linų sėmenų miltais.
Wowowow. Stop. Kas tas açaí? Kas ta trifala? Kokio velnio vartoji linų sėmenų miltus, kuo tau netinka sėmenys?
Apie viską iš pradžių. Pirma pasigaminkime kokteilį (500 ml):
– 1 bananas (arba 2 bananai);
– 2-3 kiviai (arba 1 kivis, jei 2 bananai);
– 200 ml sulčių (nuotraukoje buvo panaudotas juodųjų serbentų nektaras; 1 stiklinėje šito gėrio yra rekomenduojama paros norma vitamino C);
– 2 arb. š. su kaupu açaí miltelių (liofilizuotų; šaltyje džiovintų);
– 2 arb. š. linų sėmenų miltų arba 0,5 arb. š. trifalos miltelių.
Viską į blenderį ir po pusės minutės – skanaus. Jei nežinote, kur nusipirkti visų šių minėtų miltukų, tai aš Jums rekomenduoju Bioteką – ten yra jų visų.
1 – trifala, 2 – açaí, 3 – linų sėmenų miltai.
Trifala – trijų indiškų augalų mišinys, karčiai rūgštus organizmo tonikas. Skaistina odą, praturtina organizmą vitaminu C, gerina virškinimą ir užtikrina sklandesnę žarnyno veiklą. Ketvirtadalį tūrio sudaro skaidulos.
Açaí – portugalų kalba turėtume tarti kaip „a-sa-y“ (kirtis ant „y“), o lietuviškai šį augalą vadiname aliejine kopūstpalme. Aha, labai smagus ir labai lietuviškas pavadinimas tokiam egzotiniam augalui, kuris auga išimtinai Amazonės regiono džiunglėse. Šviežių palmės uogų nusipirkti galima tik Brazilijoje, mat jos tik nuskintos tuojau puola gesti. Kitus kraštus, taigi ir Lietuvą, açaí pasiekia šaldytos – kai kur galima įsigyti šaldytų uogų blokelių (Lietuvoje dar nemačiau), atitirpintos vaisių tyrės, supilstytos į dailius stiklo butelius, arba šaltyje džiovintų uogų miltelių. Açaí originaliai atrodo va taip (nuotrauka skolinta):
Bent kiek sveika gyvensena besidomintys lietuviai (ypač lietuvės) ir mėgstantys sveikuoliškus kokteilius yra matę ar ragavę ir mūsų prekybos centruose įvairiose specializuotose kokteilinėse plakamų vaisinių kokteilių su açaí. Pabrėžiu „su“, nes tų uogų sudėty būna kokie max 5%, taigi nei skonio, nei aromato tuose kokteiliuose neina pajusti. Kadangi tokie kokteiliai būna prifarširuoti galybe kvapnių ir saldžių vaisių, tai savaime suponuoja mintį, kad ir açaí yra labai skanios uogytės. Jeigu niekada neragavote grynų açaí, aš Jums skonį galiu papasakoti.
Esu ragavusi į Lietuvą importuojamos açaí tyrės, kuri parduodama visiškai gryna, be nei vienintelio priedo. Aromato ji praktiškai neturi, o skoniu labai primena mūsiškį kefyrą. Kaip ir nieko baisaus, gerti galima, o kai kam ir labai skanu, bet kai pasakai žmogui, kad açaí ne dėl skonio vartojama, visi iki vieno nustemba, kas per erezijos, juk ragauti açaí kokteiliai ir sulčių gėrimai buvo labai skanūs.
Mano kokteiliuose pasirodantys açaí milteliai pasižymi nedideliu rūgštumu ir labai savotišku skoniu, kuris pats savaime nėra nei malonus, nei nemalonus, labiau toks apie nieką. Kadangi açaí turi be galo daug dažomųjų medžiagų, dar žinomų antioksidantų pavadinimu, tai kokteiliui suteikia tą žavią violetinę spalvą, o skonį gerokai atskiedus saldžiais bananais ir sultimis kokteilis tampa malonus gerti po truputį.
Aš açaí vartoju ne dėl skanumo, o dėl naudingųjų savybių, viena iš kurių yra jau minėti antioksidantai. Sako, kad jų šiose uogose yra ypač gausu. Be to, jos yra labai maistingos, jose yra labai daug riebalų (41%. Nustebote?), dėl ko kokteilis suteikia dar daugiau energijos (esu pratusi tarp pusryčių ir pietų nieko nevalgyti, tik gerti daug bekalorinių skysčių, tokių kaip vanduo, mineralinis vanduo arba žolelių arbatos) ir iki pietų galiu ramiai sau sėdėti, negalvodama apie alkį.
Linų sėmenų miltai yra ne tas pats, kas malti linų sėmenys. Iš pradžių iš linų sėmenų yra išspaudžiamas aliejus ir tuomet likęs baląstas yra sumalamas. Tai ir yra linų sėmenų miltai. Juose beveik nebėra riebalų, labai mažai angliavandenių, užtat įspūdingas kiekis, net 40% baltymų. Puikiausiai organizmo pasisavinamų augalinės kilmės baltymų. Linų sėmenys labai stipriai brinksta, kas reiškia, kad pakelia žymiai didesnį kiekį vandens, nei patys sveria. Vadinasi, vartojant linų sėmenų miltus reikia nepamiršti gerti daug skysčių, kurie padės išbrinkusiems miltams judėti virškinamuoju traktu.
Be to, visuose šiuose milteliuose yra be proto daug skaidulinių medžiagų – vidutiniškai 1/3 svorio. Kad maistas sėkmingai judėtų virškinamuoju traktu ir netrukdomai raizgytųsi per visą žarnyną, jame turi būti pakankamai skaidulų. Papildomas skaidulų gausaus maisto vartojimas padės netrukdomai šalinti suvirškintą maistą ir džiaugtis plokščiu pilvu.
Ir tai tik dalis organizmui naudingų mitelių, kurių galima nesunkiai rasti Lietuvos prekybos vietose ir dėti kas rytą į savo kokteilius. Tokius pusryčius gali praturtinti bet kokių vaisių milteliai, įvairiausių dumblių milteliai (spirulina, chlorela ir pan.), maca, kanapių baltymų milteliai, avižų, kviečių ir ryžių sėlenos, malti linų sėmenys, chia sėklos, malti džiovinti kviečių ir miežių želmenys ir kt. Pasirinkimas yra toks, kad tik berk ir plak, malk ir gerk į sveikatą.
Nuo viršaus link apačios sujungus kokteilio paviršiuje susidariusius oro burbuliukus mes gausime žaibą, panašų į tą, kuris vaizduojamos vienos roko grupės logotipe. Čia yra kaip energingo ryto simbolis, skelbiantis pavasario pradžią.
Linkiu lengvo pavasario laukimo ir produktyvių besibaigiančios žiemos rytų.

Try some other hashtag or username
Sekite Naujienas:
Try some other hashtag or username