Vilniaus Stoties rajonas švenčia – dar viena pergalė niūrios istorijos kaimynystėje. Prieš porą savaičių mane, keliaujančią į Halės turgų, užkalbino suomių turisčių pora. Bendraamžės sakėsi turinčios keturias dienas Vilniui, yra čia pirmą kartą, nori skaniai pavalgyti kiaulių ausų ir falafelių, vakare kur nors pagurkšnoti. Sakė esančios vegetarėmis, bet kai važiuoja į užsienį, valgo tai, kas yra čia vietinio, ir mėsų nesibaido. Taip nori pažinti vietos maisto kultūrą. Pasikvatojom, kad kiaulės ausys ir vegetariniai įsitikinimai skamba novatoriškai, tada tyliai mintyse pagalvojau, kad gal nespjausiu, nes, atrodo, man gresia panaši lemtis.
Siųsdama viešnias į falafelinę Vokiečių gatvėje, pamojau ranka link Halės – sakau va, dabar einu ten, Jūs pagalvokite, gal irgi norėsite nueiti. Tai vienas didžiausių miesto turgų ir ko gero pats patraukliausias savo asortimentu: nuo močiučių daržo iki ūkininkų sūrių, su kuriais galėtų varžytis prancūzų vienuoliai. Merginos jau taip apsidžiaugė, sako „ooo, tai ten turbūt daug visokių restoranų, kur galima visko paragauti?“ Prieš akis man iškyla Madrido San Miguel turgus, kuris yra būtent apie galybę mini restoranų po stogu, atgaiva turistams, kai gali paragauti daugiau mažiau visko, apie ką yra tas miestas. Svajingai atsakau „we are still getting there“ – nuoširdžiai tikiu, kad jau penkerių metų bėgyje Halėje galėsime rasti daugiau restoranų/valgyti paruošto maisto pasirinkimų negu visame Stoties rajone kartu sudėjus. O Stotis tvarkosi kaip reikalas ir gero maisto pergales tik spėk skaičiuoti.

Virtuvės šefas Sergio – vienas iš Pastopoly kūrėjų, šiaip jau esantis gyvenime advokatas ir dirbantis Šiaurės Italijoje.
Pylimo g. 60, jau beveik visai prie geležinkelio, apėjus Halę iš dešinės, įsikūrė Pastopoly, šviežių makaronų namai. Virtuvėje jie turi bronzinių formų makaronų gamybos mašinas, kurios kiekvieną dieną kočioja ir pjausto įvairiausių formų ir spalvų makaronus. Čia pirmą kartą pamačiau stelline, nuostabios žvaigždučių formos makaronus, kurie grasinasi tapti mano mėgstamiausia forma. Nes žvaigždutės žadina manyje mergaitišką prigimtį ir yra malonaus dydžio, patogu valgyti.
Vieną iš spalio savaitgalių Pastopoly šventė oficialų atidarymą – visus kvietė ragauti šviežių naminių makaronų ir visko, ką patys importuoja iš Italijos į Lietuvą. Atėjome sekmadienį popiet, jau visai šalia užsidarymo, ir patekome į ragautuvių fiestą: užtepėlės, pomidorai, trumai, alyvuogių aliejus, šviežia duona, itališki limonadai, kas tik nori.

Kol šeimininkai ruošė makaronus, mes ragavome nuo šito stalo. Tokie itališki stalai, nukrauti visko po truputį, yra viena mėgstamiausių mano vakarienės formų.
Čia galima nusipirkti visko, ką jie po to deda į savo makaronus. Net ir tikrų itališkų kietagrūdžių kviečių miltų prašom. Turėjo kelias rūšis, atskirai parekomenduotų duonai kepti, atskirai makaronams gaminti. Dar jie Italijoje samdo įmonę, pagal jų receptus gaminančią užtepėles, kurias Pastopoly parduoda čia Vilniuje. Sako, skanu su makaronais vietoje padažo arba galima tepti ant duonos.
Porcijas, pasakojo jie, daro dideles ir mūsų ketveriukei pasiūlė užsisakyti dvi porcijas skirtingų skonių pastos, kurią padalins taip, kad kiekvienas paragauti abu skonius. Pasitikslinau, ar bus galimybė gauti vegetariškai, šefas garsiai pagalvojo, kad lyg ir dar turi žuvies, kuri tiktų prie makaronų. Ne ne, sakau, man žuvis irgi netinka. Šefas truputį loštelėjo, bet lengviau atsiduso, sužinojęs, kad pieno produktai tinka. Iš tiesų abeji mūsų ragauti makaronų patiekalai buvo veganiški, jei neskaičiuosime kelių Parmezano drožlių. Visas dėmesys makaronams, jokio riebaus padažo, kas būtų įprasta lietuvių virtuvėse. Žinoma, al dente, yra ką pakramtyti ir kas man ypač patiko.
Kasdien, išskyrus pirmadieniais, Pastopoly kviečia pietų (kasdien vis kitas makaronų patiekalas), o vakare siūlo įsigyti šiandien pagamintų makaronų ir ką tik išvirto padažo. Šviežūs makaronai išverda per 30 sekundžių, tad belieka suversti į keptuvę su padažu, palaukti, kol sušils, ir vakarienė jau čia. Padažus nuolat keičia, galima jiems pasiskambinti ir paklausti, kas bus šiandien ar rytoj, dalis jų mėsiški, dalis vegetariški ar veganiški, gal tik žaliavalgiams nelabai būtų pas juos ką veikti. O visus kitus prašom, makaronai laukia.

Try some other hashtag or username
Sekite Naujienas:
Try some other hashtag or username