
Trijų sudedamųjų dalių limonadas, nuostabiai primenantis pirktinę šaltąją arbatą su citrinomis. Nuo pirmo gurkšnio supratau, kad šitas receptas yra lobis.
Turbūt daugelis mėgstančių gaminti yra patyrę jausmą, kai išbando naują receptą, neturėdami jam didesnių lūkesčių. Ingredientų sąrašas pažįstamas, o pasiskaičius gaminimo eigą pasimatuoja skonį ir nusprendžia, kaip čia viskas gausis. Prieš gaminat jau žino, koks bus skonis (nors konkrečiai iš to ir taip dar niekad nebandė gaminti), ir kiek nuostabos laukia, kai paragavus persmelkia supratimas, jog visi įsivaizdavimai tebuvo šakėmis ant vandens parašyti.
Kai man buvo numestas linkas į interneto sąvartyne (9gag) sklandantį grilled lemonade receptą, pirma atėjusi mintis buvo „kam tiek išsikalinėti iš paprastų citrinų, negi negalima jų tiesiog išspausti, rezultatas matyt bus tas pats“. Ir taip aš suklydau. Visi žinome, kad citrinų sultys, sumaišytos su cukrumi ir paprasčiausiu vandeniu, yra skanus gėrimas. Sumaišykite sultis su cukrumi, klevų ar agavų sirupu, medumi, užpilkite gazuotu vandeniu ir bus puikiausias limonadas.
Iš 9gag sužinojau naują tiesą apie citrinas – grilintų citrinų sultys yra kitokio skonio nei šviežiai spaustos. Ant grotelių keptų citrinų sultys duoda radikaliai kitokį skonį limonadui ir susimaišiusios su ruduoju cukranendrių cukrumi jie tampa fantastišku gėrimu. Jeigu man kas būtų įpylęs stiklinę šito limonado ir uždavęs klausimą, spėk, iš ko pagaminta, būčiau privardinus gerokai daugiau sudedamųjų. Man būtų atrodę, kad jame tikrai yra įmaišyta juodosios arba labai stiprios mėtų arbatos. Neįtikėtina, kokių skirtingų skonių galima išgauti iš vos trijų ingredientų (jeigu ledukus ir vandenį skaičiuosime kaip vieną), belieka pasirinkti norimą jų pavidalą.
Ąsočiui limonado (jį po to galima sėkmingai skiesti vandeniu dar 1-2 kartus, užpilant litrą vandens ant per pirštą esančių nuosėdų) reikia:
- 4-5 didelių sultingų citrinų (Jūs norite įsitikinti, kad jos bus labai kvapnios, labai šviežios ir labai sultingos. Vis gi tai yra pagrindinis limonado elementas) + kelių griežinėlių papuošimui
- stiklinė nerafinuoto kristalinio cukranendrių cukraus + pora šaukštų kepimui (kuo tamsesnis bus Jūsų cukrus, tuo tamsesnis gausis ir gėrimas)
- saujos ledukų
- litro vandens
- pora šakelių šviežių mėtų papuošimui (nebūtina, tačiau kiek pastovėjęs limonadas pagauna ir jų aromatą)
Tai yra vasaros išvykų į gamtą ir sodybas gėrimas nr. 1. Kai jau turite gerai įkaitusias žarijas, tačiau jos dar per karštos, kad ant jų keptumėte kepsnius ir šašlykus, yra idealus momentas iškepti citrinas limonadui.
Citrinas perpjauname per pusę ir sudedame į karščiui atsparų dubenį ar puodą. Prie griliaus pasiimame ir nedidelę lėkštutę su cukrumi – čia kiekvieną citrinos pusę pamirkome į cukrų ir dedame ant grotelių virš įkaitusių žarijų, nupjautąja puse į apačią. Jeigu turite galimybę, citrinas uždenkite dangčiu – taip jos dar geriau iškeps. Mes dangčio neturėjome, kepėme apie 3 minutes, kol citrinos smagiai apskrudo. Iškeptas citrinas susirenkame į puodą ir einame spausti sulčių – čia praverčia plastikinis įrankis citrusiniams vaisiams spausti, o jeigu tokio neturite, paprasčiausiai krapštykite karštas citrinas šakute (atsargiai, karšta. Galite leisti pravėsti porą minučių), taip išbėgs visos sultys, nes vaisiai bus labai suminkštėję. Sultis nukošiame per arbatos sietelį – mums nereikia jokių kauliukų ir gabaliukų.
Sultis supilame į limonado ąsotį, suberiame cukrų ir pateliuskuojame, kad cukrus kuo geriau ištirptų. Neišvengiamai dalis liks ant dugno ir dėl to nereikėtų labai rūpintis – išpilstę pirmąsias stiklines norėsite iš karto užpilti naują partiją vandens (taip gausis mažiau saldus, užtat vis dar labai skanus gėrimas), tad cukrus per laiką susigeria.
Į ąsotį su citrinų sultimis ir cukrumi įberiame gerą saują ledukų, įdedame šviežių citrinų griežinėlių ir mėtos šakelių. Viską užpilame litru vandens (1 dalis cukraus labai tinka su 4 dalim vandens). Švelniai pamaišome, papuošiame mėtų šakele ir einame vaišinti artimųjų.

Grilintų citrinų limonadas. Absoliučiai tobulai gaivus ir tinkamai saldus. Tik nepamirškite ledukų. Jūs norite jį gerti labai šaltą.
Jeigu turite savo mėgstamo šalto vasaros gėrimo (be alkoholio) receptą, labai laukiu jais pasidalinant komentaruose.

Try some other hashtag or username
Sekite Naujienas:
Try some other hashtag or username