Šitos salotos yra dabar mano valgomos kokius 3-4 kartus per savaitę ir, tikiu, bus kartojamos iki atsibos. Bet kadangi ties atsibodimo periodu nusimato jau lietuviškos jaunos cukinijos mūsų daržuose ir turguose, tai, tikiu, jas praktiškai galiu skelbti šios vasaros salotomis. Jos labai tiks ir kaip garnyras kompanijai prie visokių kepsnių ant grotelių.
Receptas gimė iš idėjos, kai pietums ar vakarienei norisi kažko šviežio ir gaivaus (daržovių), bet kad biškį šildytų ir būtų be mėsos ar žuvies beigi kiaušinių. Labai mėgstu karštas salotas, nes tai yra salotos + karštas patiekalas.
Dėl ko Jums gali patikti šios salotos:
– nes pavasarį reikia valgyti daug daržovių, tik arba šaltų salotų nelabai norisi, arba neina sugalvoti, kas būtų skanu, bet neatsibodę ir ne sriubos pavidalu;
– nes pavasarį prasideda fetos sezonas ir fetą norisi barstyti ant visko, ką valgai;
– nes Jūs pagaliau išmoksite skaniai paruošti jaunas cukinijas;
– nes gaunate lėkštę skaidulinių medžiagų ir vandens su šiokiu tokiu kiekiu sveikų riebalų ir baltymų (kitaip tariant, salotos nekenkia ruošiantis bikinio sezonui, tačiau nuoširdžiai pasotina iki kito rimto valgymo arba nuramina prieš miegą).
Sakysite, ot tai „receptas“: pridėjai į lėkštę lapų, pomidorų, agurkų, įbėrei fetos ir iškeptos cukinijos. Principe Jūs būsite teisūs, nes tikrai ant tiek paprasta. Užtat ar mokate skaniai iškepti cukiniją, kad gabalėliai nebūtų pernelyg prisisunkę riebalų, ne kieti, ne sausi, ne sūrūs, sultingi, nesuglebę? Netinkamai paruoštos cukinijos yra dažnas mano palydovas vasaros išvykų metu, kuomet neturint įgūdžių bandoma bilekaip jas iškepti ir paskui tenka didesnę dalį išmesti, nes nebeatsiranda valgančių.
Kaip nėra paprasta paruošti namuose gerą steiką iš mėsos, taip ir nėra, kad iš pirmo sykio skaniai iškeptum cukiniją. Kas pratinosi, mokėsi ir bandė, turėtų sutikti. Žemiau pasidalinsiu keliais patarimais, kurie visada padės Jums turėti skaniausias, sultingiausias ir saldžiausias cukinijas, ruošiamas keptuvėje.
Taigi 1 porcijai cukinijų salotų reikia (ingredientų kiekis gali svyruoti nuo valgytojo valgumo):
– didelės saujos salotų lapų ar špinatų (ką turit ir mėgstat);
– 1-2 šviežių trumpųjų agurkėlių (jau Halėje parsiduoda skantutėliai lenkiški, beveik tokie pat geri kaip vasariniai lietuviški);
– 1-2 nedidelių pomidorų (o šiems dar ne laikas, tad galite keisti ir kokiais 5 vyšniniais);
– 50-70 g fetos (puikiausiai tinka ir alternatyvusis „Fitaki“. Galite dėti ir kitokį sūrį, tik rinkitės, kad būtų toks gerokai pasūdytas, ta sūrio druska labai dera su keptomis cukinijomis);
– 1 jaunos cukinijos;
– druskos ir pipirų;
– 20 g arba 1 valg. š. sviesto (iš akies, toks normalus gabaliukas);
– geriausio, kurį turite, ypač tyro alyvuogių aliejaus;
– balzaminio acto (man labai patinka balsardo, balzaminio acto pusbrolis iš Sardinijos, parsiduoda Užupyje, „Užupio Sardinijos“ krautuvėje).
Pirmas dalykas, kurį reikia pasidaryti, tai apdoroti cukiniją. Galiukus nupjauname ir supjaustome apie 1 cm storio griežinėliais. Jie turi būti tikrai storoki. Pasiguldome juos ant tos pačios pjaustymo lentelės ir gan dosniai apibarstome druska iš vienos pusės. Aš gi naudoju Himalajų, tačiau tinka ir jūros. Tik iš vienos pusės, nes to visiškai užteks visam griežinėliui prisigerti reikiamo skanaus sūrumo. Paliekame taip pagulėti minutę kitą, kol keptuvė gerai įkais ir joje išsilydys įdėtas sviesto gabalėlis. Druska, užberta ant perpjautos cukinijos, priverčia daržovę prakaituoti, dėl ko ši gerokai suminkštėja, o tai palengvina jos skanų iškepimą.
Kai jau sviestas keptuvėje ima lydytis, sumažiname ugnį iki mažos (mažesnės nei vidutinės) ir druska į viršų gražiai sudedame cukinijų griežinėlius. Kepsime iki dviejų minučių nevartydami (!), atviroje arba vos pridengtoje (bet ne iki galo) keptuvėje, iš vienos pusės, kol dugnas gražiai apskrus ir ims ruduoti štai taip ir bus laikas griežinėlius apversti ir kepti dar minutei kitai:

Pusiau iškeptos cukinijos. Jeigu cukinijos šiek tiek įdubo ties sėklomis, vadinasi, jos bus sultingos, minkštos ir skanios. Laikas apversti ir kepti padruskintą pusę.
Tuo tarpu, kol cukinija kepasi, Jūs pasiruošiate lėkštę su šviežiomis daržovėmis. Iš pradžių kraunate salotų lapus, tuomet kaip Jums patinka smulkintus agurkėlius, pomidorus. Truputuką pabarstote druska ir įgrūdate pipirų. Su druska nepersistengiame, nes tuojau pat patrupinam fetos, kuri jau savaime yra tikrai sūri. Galiausiai apšlakstome ypač tyru alyvuogių aliejumi ir balzaminiu actu.
Atskirai žinutė apie balzaminį actą. Čia jis tobulai dera su saldžiomis cukinijomis ir sūria feta, tačiau Jūs nenorite, kad Jūsų actas būtų gryna rūgštis. Jeigu kišenė leidžia, nusipirkite kokį prašmatnesnį, bent jau 5 eurus kainuojantį. Patikėkite, jis bus kur kas subtilesnio rūgštumo nei bet kuris pigesnis, ypač jei iš eilinio prekybos centro. Jeigu likimas ir dar dosnesnis Jums, panaudokite čia kelerius metus brandintą balzaminį arba mano jau minėtą balsardo iš Sardinijos – jis bus natūraliai tirštas dėl ilgai vykusio vandens garavimo brandinimo metu, taigi jame bus daugiau susikoncentravusio natūralaus vynuogių saldumo. Kad balzaminis actas būtų tirštas, kaip daugeliui ir patinka (nes gražiai atrodo ir nenuteka ant lėkštės dugno, vos užpylus ant salotų), jis arba bus sutirštintas dirbtinai (dar Jums pasisekė, jeigu tai tik nekaltas kukurūzų krakmolas), arba kainuos daugiau ir bus ilgiau brandintas.
Daržovių lėkštę vainikuoja ką tik iš keptuvės ištraukos dar garuojančios cukinijos. Tokios nuostabiai minkštos, saldžios ir sultingos. Todėl kita dieną jų norisi ir vėl:

Try some other hashtag or username
Sekite Naujienas:
Try some other hashtag or username
[…] Už šį labai labai gardų salotų receptą dėkoju storam pomidorui! […]
Labai skanios! Tik pora momentų: 1. kiek laiko maždaug kepa cukinijos? ir 2. turite galvoje balzamiko actą, ar balzamiko acto kremą (pastarasis paprastai būna tirštas, o pats actas tai paprastai skystas)? Balzamiko acto kremas čia tobulai!!:-)
Kepimo laikas priklauso nuo ugnies, kol apskrunda. Gali būti minutė, gali būti trys 🙂 Turiu omeny balzaminį actą. Galite ir kremą naudoti (jų paprastai vengiu dėl pridėtinių saldiklių), jei tik patinka. Skanaus!