Aš esu pati didžiausia Viduržemio jūros regiono virtuvės Mylėtoja. Galėčiau tris kartus per dieną valgyti šviežiai keptas krevetes, užsigerdama baltu sausu ispanišku vynu, spjaudytis šviežiai užmarinuotų alyvuogių kauliukais, o vietoje vandens nuolat gurkšnoti gazpacho. Apie pastaruosius dar tikrai rašysiu, o šiandien pradėsiu nuo tapas: užtepėlės iš juodųjų alyvuogių, saulėje džiovintų pomidorų ir fetos.
Šiaip jau fetą į šią užtepėlę sugalvojau įdėti visai neseniai, galima ir be jos, bet su ja tiesiog skaniau. Varijuojant alyvuogių aliejaus kiekiu užtepėlę galima paversti padažu makaronams arba atmetus fetą naudoti kaip marinatą pvz. kubeliais pjaustytam varškės sūriui. Labai mėgstu gaminti (ir valgyti) įvairiausias užtepėles ir be jų sunkiai matau vaišėms skirtą stalą savo namuose. O šiandien tiesiog tai buvo vakarienė sau pačiai. Užtepėlei reikės:
– 80 g juodųjų alyvuogių be skysčio (idealiu atveju rekomenduoju pirkti šviežiai sūryme užmerktas alyvuoges su kauliukais iš vietinių delikatesų parduotuvių. Kodėl su kauliukais? Nes alyvuogės su kauliukais yra kokybiškesnės, ne tiek prisigėrusios sunkos skonio. Iš tikrųjų, kai nesinori žaisti su kauliukų išiminėjimu, tinka ir paprastos pigios alyvuogės be kauliukų. Skonio skirtumas yra, bet jis pakankamai subtilus, kad didžioji dalis ragaujančiųjų jo nepajustų);
– 60 g saulėje džiovintų pomidorų aliejuje (jei naudosite sausus, užmerkite juos verdančiu vandeniu 10 min, kad šie suminkštėtų ir pašalintumėt visokias nuosėdas). Sakydama „saulėje džiovintų“, turiu omenyje „saulėje džiovintų“. Įprastinis greitas vaisių ir daržovių džiovininimas, apipurškiant juos sieros dioksidu, manęs nežavi, tad ir apie neaiškios kilmės pomidorus šioje užtepėlėje negali būti ir kalbos (užteks jau ir pigių alyvuogių);
– 60 g fetos. Jūs teisingai supratote, reikia tikros avių ir ožkų pieno fetos. Jeigu ant pakuotės rašo „FETA“, tai praktiškai galima drąsiai pirkti. Karvių pieno „Fitaki“ ir panašūs „fetos tipo sūriai“, kaip kad Vilkyškių pieninės „Fetuva“ (kuris, beje, visai neblogas, jei nevadinsime jo „feta“) čia netinka, nes tai nėra φέτα;
– 1 skiltelė česnako. Aš irgi labai mėgstu česnaką, bet patikėkite, Jūs tikrai nenorite jo padauginti. Čia mes gaminame užtepėlę iš alyvuogių, ne iš česnakų;
– 2 v. š. alyvuogių aliejaus. Paties geriausio, kokį turite. Rafinuotas griežta netinka.
– nepilnas a. š. bičių medaus (pabrėžiau „bičių“, kad nekiltų rankos mėginti su dirbtiniu) ;
– druskos. Ją galima pakeisti šaukštu marinuotų kaparėlių, kurie, būdami labai sūrūs ir rūgštūs, šiuo atveju puikiausiai atstoja druską;
– džiovintų čili (maltų ar tiesiog smulkintų) ant peilio galo. Aštrumas neturėtų nustelbti kitų puikių užtepėlės skonių, tad nepadauginkite;
– juodųjų pipirų (galima apsieiti tiktai su čili arba įmalti šiek tiek greta – čili turėtų būti daugiau);
– itališkų žolelių. Idealu, jei turite šviežių, bet puikiai tiks ir a. š. džiovintų (svarbiausia yra raudonėliai ir bazilikai).
Užtepėlės gamybos procesas yra vaikiškai lengvas, užtat svarbu turėti kokybiškus ingredientus. Nuo jų tiesiogiai priklausys užtepėlės skonis, kurį nėra sunku pataisyti, jei jaučiate, kad kažko padauginote ar kažko trūksta. Suberkite visas sudėtines dalis į indą ir sutrinkite blenderiu iki vienalytės masės. Galite palikti šiek tiek stambesnių gabaliukų, kad valgymo metu Jūsų svečias, atradęs kyšantį alyvuogių gabaliuką, galėtų išdidžiai supratingu veidu Jūsų paklausti „tai čia iš alyvuogių turbūt?“. Svarbiausias dalykas be pagrindinių elementų – alyvuogiu, pomidorų ir fetos – yra čili, česnako ir medaus mišinys. Tobulas trio, kurio proporcijas galite nusistatyti patys. Medus sėkmingai gesina čili ir česnako aštrumą, o pastarasis iš dalies net pakeičia druską. Jos čia reikia tikrai nedaug. Geriau iš pradžių prieskonių dėkite mažiau ir papildykite viską jau sutrynus.
Įdomus dalykas yra tai, kad feta taip nubalina užtepėlės spalvą, jog ši kai kam netgi gali pasirodyti neapetitna. Nuraminu, kad tai tik optinė apgaulė. Nenaudojant fetos ir padidinus alyvuogių kiekį galite sėkmingai gauti žaviai juodą užtepėlę, o vyraujant pomidorams ji bus viliojančiai raudona.
Valgyti galima iš karto, nieko nokinti ir marinuoti čia nereikia. Kuo ilgiau laikysite šaldytuve, tuo ryškesnis taps česnako skonis. Jei būsite įdėję nedaug medaus, tai po keleto valandų gausite česnakinę alyvuogių užtepėlę.
Klasikinis pateikimas – ant skrudintos itališkos ciabattos. O jeigu taip aptepus ciabattos riekę dar uždėtumėte dosnią riekelę brie arba mocarelos, pašautumėte 10 min į orkaitę ir viską užgertumėte geru vynu, tai skanesnio užkandžio tai akimirkai jau ir nebeišeitų Jums ir sugalvoti.
Atsakymai į “Juodųjų alyvuogių užtepėlė su saulėje džiovintais pomidorais ir feta”: 6
Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

Try some other hashtag or username
Sekite Naujienas:
Try some other hashtag or username
Jau seniai, dar pries Velykas, mane sita uztepele suzavejo, kada Giedre mus vaisino, viename is musu merginu vakareliu 🙂 as jau tada klausiau recepto, nes buvo labai skanu, o kai pagaminau tai savo draugams Anglijoje, visi liko suzaveti!! Sake kaip skanu, klause is kur gavau recepta, prase, kad padaryciau daugiau, siule savo receptu kur galeciau panaudoti sia uztepele! 🙂 Saunuole Giedrut! Taip ir toliau! Linkiu, kad jis plistu dar toliau, nes Anglija jau uzkariauta!! :)))
Ačiū Ingut už gražius žodžius 🙂 Linkėjimai Anglijai, gardžiuokitės ir toliau 🙂
Man šita tavo užtepele tobula, aš ją ruošiau jau daugybę kartu ir vis nenusibosta! bet tik dabar pamačiau, kad įeina feta sūris, kažkaip šitą vis praleisdavau, reiks pabandyt su juo 🙂
Aušra, glostai širdį 🙂 Linkėjimai!
[…] paslaptį. Pats populiariausias visų laikų mano blogo įrašas – dar viena mano klasikinė alyvuogių ir saulėje džiovintų pomidorų užtepėlė, vienas pirmųjų mano receptų čia. Trokštu, kad šis rukolos gardėsis taptų ne mažiau […]
[…] džiovintų pomidorų tašką, į kurį eidavau kone kas savaitgalį, mat vis tų progų gaminti džiovintų pomidorų užtepėlę nepritrūkdavo, o ji man mieliausiai tepdavosi būtent ant tų jų bagečių. Jeigu ateidavau […]