Šiandien apie pusryčius.
Jau turbūt nuo gruodžio, tai yra ketvirtas mėnuo, kaip mano pusryčiai retai keičiasi. Absoliučiai kiekvieną dieną pradedu arbata. Arbatžolių nevartoju (niekada nejaučiau poreikio ryte stimuliuotis per skrandį, kad greičiau prabusčiau), užtat mielai geriu visokias žoleles ir prieskonius. Tai pusryčių arbata gali būti maždaug tokia: pankolių ir kalendrų sėklos, džiovinto imbiero gabaliukai, mėtų ar kitų žolelių lapeliai, galbūt apelsinų žievelės. Arbatos mišinius mėgstu iš Sonnentor, tai yra tokia Austrijos įmonė, gaminanti išskirtinai ekologiškas arbatas ir prieskonius. Turiu visą stalčių jų prieskonių ir nuolat bent kelių rūšių arbatų – aromatai neįtikėtinai stiprūs, o skonis ypač ryškus, nors ir švelnus tuo pat metu. Tas jausmas, kai jauti kiekvieną sudedamąją savo arbatos puodelyje.
Po arbatos 5-7 kartus per savaitę eina vaisiniai smoothiai, kuriuose kas kartą būna du bananai, o kitko pagal nuotaiką. Kiviai, šviežios minkštos datulės, šviežiai spaustos apelsinų sultys, ryžių pienas, jogurtas (geriau ūkininkų, be priedų), traiškyti auksiniai linų sėmenys, chia sėklos, saulėje džiovinti abrikosai, kokie nors maisto papildai miltelių pavidalu (pvz. šiuo metu vartoju silicį plaukams, odai ir nagams ir rožių lašus savo moters beieškant).
Ir kartais ateina nuotaika, kai saldžių pusryčių (arba tiesiog vaisių) nesinori. Įsikvėpusi internetuose paskutinėm dienom matytų pusryčių košių su avokadais ir kiaušiniu, sugalvojau, kad ir aš taip noriu. Juo labiau, kad atradau pačių skaniausių pomidorų ir visuomet prinokusių avokadų vietą – tai didžiosios Rimi. Pomidorai vadinasi „Romantica“ ir parsiduoda po 400 g su šakelėmis, dėžutėse. Avokadai tai tie violetiniai, stora odele, mažiukai, irgi sufasuoti tinkliniuose maišeliuose. Jau nusipirkus iš karto pusę galima vartoti, o likusius palikti dienai ar dviem iki tobulo sunokimo. Puikaus, puikaus skonio avokadai, kurių nereikia mėnesį pūdyti laukiant, kad o gal sunoks. Dažnai pastarieji žiemos metu nesunoksta ir tenka tiesiog išmesti.
1 porcijai košės reikia:
– 100 ml žaliųjų grikių (matuoju stikline);
– 1 arb. š. daržovių sultinio miltelių;
– 1 mažo mėlynojo svogūno;
– 1 valg. š. sviesto;
– 4 vyšninių pomidoriukų;
– 1 nedidelio avokado;
– 2 arb. š. acto (naudojau obuolių);
– 1 arb. š. ypač tyro alyvuogių aliejaus;
– 1 kiaušinio;
– druskos ir pipirų.
1. Iš pradžių pasiruošiame grikius. 100 ml grikių suberiame į puodą, užpilame 200 ml vandens ir užverdame. Užvirus suberiame daržovių sultinį, išmaišome, sumažiname ugnį iki minimalios ir verdame uždengtame puode 6-8 minutes. Ugnį išjungiame ir paliekame grikius ilsėtis, kol šie sugers visą likusį skystį.
2. Smulkiai supjaustome svogūną ir apkepiname ant mažos ugnies įkaitintame svieste. Apkepintą svogūną su likusiu sviestu sumetame į grikių puodą. Išmaišome ir paliekame toliau ilsėtis.
3. Pasiruošiame daržoves. Pomidorus ir avokadus supjaustome, suberiame į dubenėlį. Apibarstome druska, pipirais, ant avokadų užpilame 1 arb. š. obuolių acto ir tiek pat alyvuogių aliejaus. Lengvai viską pamaišome ir paliekame marinuotis.
4. Kiaušinį įmušame į žemą mažą dubenėlį. Užverdame apie litrą vandens. Į kunkuliuojantį vandenį įpilame 1 arb. š. acto. Išjungiame ugnį ir greitai pamaišome vandenį plakamąja šluotele palei laikrodžio rodyklę, kad susidarytų sūkurys. Palei sūkurį švelniai įleidžiame kiaušinį iš dubenėlio ir uždengiame puodą. Po nepilnų dviejų minučių kiaušinis bus paruoštas valgyti.
5. Kol kiaušinis ruošiasi, sluoksniuojame pusryčius. Į gilesnę lėkštę suberiame grikių košę. Ant viršaus iš kraštų paskleidžiame užsimarinavusias daržoves. Dideliu šaukštu ar kiaurasamčiu atsargiai išimame kiaušinį iš puodo ir paguldome ant košės. Užgrūdame ant viršaus juodųjų pipirų ir nešame į stalą.
6. Labai skaniai valgosi su česnakiniu batonu. Jokiu būdu neprivaloma, bet jei norisi ypač sočiai.
Patarimas: grikius galite keisti bolivinėmis balandomis. Iš daržovių naudokite viską, ką mėgstate. Tai gali būti garinti brokoliai ar švieži agurkai. Galite ir rukolos įdėti.
Labai savaitgališki pusryčiai.