
FitFood prekės ženklas daugiausia siejamas su lėto spaudimo sultimis. Keletą dienų trunkanti subalansuota sulčių dieta gali būti atgaiva kūnui po persivalgymo, nuovargio, streso periodų ir tuomet, kai norisi pradėti iš naujo.
Pievų žolės, vanduo iš šaltinio ir saulės energija – su tuo daugeliui savo mityba pernelyg nesirūpinančių lietuvių asocijuojasi terminas ‘sveikas maistas’. Dar būtinai veidas persikreipia nuo minties „aš žolių nevalgau“ (arba tas šmaikštesnis „aš nevalgau maisto, kurį valgo mano maistas“) ir persmelkia iliuzijos rūkas su neoniškai žibančia eilute „NESKANU“. Atėmus išankstinį nusistatymą ir atvėrus širdį bet kokiems netikėtumams, kaip tyčia dažnai maloniai nustembame – dalykai yra geresni nei norėjosi iš pradžių galvoti (dar su jais nesusipažinus).
Šią dieną aiškiai žinau ir nepavargstu su tuo pažindinti artimųjų ir skaitytojų, kad sveikas maistas = skanus maistas. Tiksliau, jis gali būti labai skanus, jeigu tinkamai paruoštas. Ne kartą sakiau, kad skaniai paruošti daržoves (kurios natūraliai asocijuojasi su sveiku maistu) yra gerokai sunkiau nei skaniai paruošti mėsą ar žuvį, kurios pačios savaime turi daugiau skonio ir yra tvirtesnės konsistencijos. Nuolat gaminant ir valgant namuose ruoštą maistą neišvengiamai imame suprasti savo kūno poreikius ir skirti, kas man tinka, o kas visai ne. Galiausiai, per ilgą praktiką ir pasitelkiant kantrybę, išmokstame pasigaminti sau skanų, organizmui tinkamą, ir noriu tikėti, sveiką maistą.
Gerai, sakote man, o ką daryti, jeigu negaminu namuose, neturiu tam laiko, gaminti nemėgstu, noriu gero maisto čia ir dabar? Vilniečiams šiuo klausimu labiau pasisekė, nes sveiko maisto vietų čia netrūksta. Kai prieš keletą dienų pirmą kartą apsilankiau Fit Food, apėmė labai aiškus jausmas, kad tai yra vieta, kurioje aš pati mielai lankysiuosi ir su tokiu pat malonumu rekomenduosiu kitiems, kai manęs paklaus, kur galima pavalgyti Vilniuje.
Prieš keletą metų išgarsėję savo sulčių dietomis, kuomet pagal pasirinktą programą vartojama daug šviežio augalinio maisto, siekiant atgauti jėgas ir sugrįžti į formą po švenčių maratono ar prieš svarbų renginį, šiuo metu Fit Food plečia savo asortimentą ir kartu su sveikos mitybos konsultante Gintare Jonaityte kuria vis naujus receptus, pagal kuriuos pagamintų patiekalų kviečia paragauti savo sveiko maisto baruose.

Šie bolivinių balandų ritinėliai iš karto patraukė mano akis. Va tokios sudėties įsivaizduoju take away maistą, po kurio nestoja skrandis ir nekyla rūgštys.
Kai Fit Food pasikvietė paragauti jų naujausios trims dienoms skirtos programos „Jaunystė“, mintyse iškilo visos tos lėto spaudimo sultys ir turtingų sudėčių smoothiai. Ir kaip maloniai nustebau, jų šaldytuve pamačiusi ne vien gėrimus, tačiau ir maisto, paruošto valgyti iš karto, kurį galima ir parsinešti atgal į darbą ar namus. Būdama didžiulė novatoriškų idėjų maisto kultūroje gerbėja, nudžiugau pamačiusi bolivinių balandų sušius. Esu panašius gaminusi ir pati (receptas čia), o perskaičiusi sudėtį matau, jog receptų autoriai į receptą sudėjo savo širdį. Kad sugalvotum suderinti tokius įvairius ir skirtingu požiūriu maistingus ingredientus, turi būti profesionalas arba aistringas mėgėjas su daugeliu metų patirties. Visuomet mėgau profesionalus. Tokiu maistu lengva pasitikėti.

Spaudos atstovai ir tinklaraštininkai domėjosi sveika mityba. Iš kairės: dr. Indrė Gečaitė, Fit Food savininkai Vaidas ir Vilma Deksniai , Dovilė (monumonai.lt), Aistė (veidrodeliveidrodeli.lt), Jurga (a.k.a. Belka; strelkabelka.lt), sveikos mitybos ekspertė Gintarė Jonaitytė, Giedrė (storaspomidoras.lt).

Kartais (žiemą) pasvajoju apie lėtaeigę sulčiaspaudę. Įvertinusi geros sulčiaspaudės kainą kas kartą prieinu prie išvados, kad tuos keliolika kartų per metus verčiau lėtai spaustų sulčių nusipirksiu nei investuosiu į lėtai sultis spaudžiantį ir dar lėčiau atsiperkantį daiktą, kuris nebus naudojamas kasdien. Šiuo atveju pasitikėjimą perduodu sulčių barams.
Ragaujant Jaunystę prisiminiau du dalykus: kaip mėgstu smoothius (periodiškai pusryčiauju skystais pusryčiais, tokie periodai vienu ypu man trunka iki dviejų mėnesių, tuomet atsibosta ir vėl grįžtu; apie tai daug esu rašiusi čia, čia, čia, čia ir čia) ir kokios skanios gali būti žalios daržovės, kai paruoštos su tinkamais priedais (ar padažais). Prisiminiau žalius brokolius – daugeliui galbūt neįprasta, kad FitFood juos rekomenduoja valgyti žalius. Mitybos ekspertė Gintarė Jonaitytė pasakojo, kad suvalgius pusę brokolio galvos per dieną gauname visą rekomenduojamą vitamino C paros dozę. Man tinka. Ta proga primenu, kad dabar pats kopūstinių sezonas ir Jūs galite gauti gražuolių brokolių turguose ir soduose. Štai savaitgalį nusipirkau porą jaunučių brokolių, kuriuos po truputį vis pjaustau į salotas.

Ar esat valgę žalių brokolių? Pastaruoju metu man jie skanesni būtent žali. Verdu ir troškinu verčiau kalafiorus (nors ir žali, kai švieži, jie puikūs).
Jeigu norite dažniau valgyti žalių daržovių (dėl sveikatos, savijautos) arba nežinote, kaip jomis sudominti savo mėsėdį partnerį, yra patikrintas būdas – daržoves pataisyti su labai skaniu padažu. Pavyzdžiui pati galiu bet ką suvalgyti, kai gaunu saldžiarūgščio padažo. Tokiam padaže yra trys elementai:
- Aliejus. Man patinka ypač tyras alyvuogių.
- Rūgštis. Mėgstu garstyčias (ruoštas su obuolių, o ne su spirito actu), tačiau gali būti ir actas (geriau obuolių ar balzaminis) arba citrinų sultys.
- Saldumas. Čia pagal nuotaiką kaitalioju medų ir agavų sirupą. Geras klevų sirupas taip pat nuostabiai tinka.
Kokį šaukštą aliejaus sumaišau su šaukšteliu rūgšties ir saldumo iki vienalytės konsistencijos. Tokiu padažu apšlakstau salotas ir būna turbo skanu.

Puikiosios kopūstų salotos. Priminė, kad švieži kopūstai draugauja su agurkais, rūgštim (citrina ar actu) ir saldumu (medum ar agavų sirupu). Fantastiškos rudens salotos, kurių galima valgyti daug ir nuolat.
Žinote, seku šimtus maisto blogerių ir rimtų influencerių, ir dar nebuvau mačiusi tokio stebuklo: nesaldžios granolos. Ji ne tik kad pati iš savęs nesaldi, nes nesaldinta, bet dar ir su daržovėm ir savoury prieskoniais! In my wildest dreams nebūčiau pagalvojus, koks tai skanus dalykas ir kaip nuostabiai dera su riebiu graikišku jogurtu. Pusryčiams, pietums, vakarienei, you name it. Kada norisi, tada tinka valgyti be graužaties („jau po vidurdienio“, „jau po šešių“ ir pan.). Pora šaukštų granolos, keli šaukštai jogurto ir būni pavalgęs. Sočiai, skaniai, maistingai.

Saldi granola su žemės riešutų sviestu. Man labai patiko saikingai saldi, sodri nuo žemės riešutų ir sezamų sėklų. Kai nori sočiai, bet kad nebūtų per saldu, ir kad keletą valandų nereikėtų galvoti, ką čia vėl užvalgyti.
Beje, kai perkate lėto spaudimo sultis buteliukuose, pasiteiraukite savo tiekėjo, kokiu būdu šios sultys buvo spaustos? Jeigu sultys, sufasuotos į buteliuką, galioja ilgiau nei keletą dienų nuo išspaudimo, tai ženklas, kad nėra viskas taip gražu, kaip atrodo, žiūrint į pakuotę ir užrašą slow pressed. Ir atvirkščiai, sultys, galiojančios tris dienas nuo spaudimo, bus tos, kurių ir ieškote savo gerai savijautai.
Iš Fit Food Jaunystės programos didžiulį įspūdį paliko Antivirusas, atmerkiantis akis ir numalšinantis bet kokias mintis apie galimą peršalimą, Vaisių rumba, gaivinanti citrusais su kajeno pipirais, ir Uogų šūvis, paperkantis sodriu šviežių uogų skoniu. Po degustacijos supratau, kad labiausiai mėgstu ryškaus skonio gėrimus, kuriuose aiškiai jausčiau sudedamąsias dalis. Jeigu jau yra imbiero, tai kad būtų normaliai. Jeigu dedam citrinų, tai kad kvepėtų iš tolo.
Kai žmonės daro tai, kuo tiki, jiems automatiškai sekasi. Fit Food šeimininkai, pasidalinę savo istorija apie sveiką gyvenseną, dar kartą parodė, kokie gražūs dalykai dedasi, kai verslo idėja ir vidinės vertybės yra apie tą patį. Aš irgi tikiu, kad skanus maistas gali būti kasdien ant Jūsų stalo. Jis gali Jus džiuginti, sudominti uoslę, nustebinti skonio receptorius ir galiausiai pamaitinti ne tik skrandį, bet ir nuraminti sielą. Gera valgyti gerą maistą. To Jums ir linkiu.

Try some other hashtag or username
Sekite Naujienas:
Try some other hashtag or username