
Dviejų rūšių sumuštinukai prie jauno raudono vyno. Nuotrauka Astos (Villa Alps)
Surprise surprise, šį rudenį išėjo net du Debesų numeriai. Šviežiai pasirodžiusiame antrajame siūlau pasigaminti karštų užkandžių (žiūrėkite 30-32 psl.) prie vėlyvo rudens džiaugsmo – jauno šių metų derliaus vyno, Lietuvoje ir Prancūzijoje daugiausia linksniuojamo kaip božolė (tai yra populiarus vyno regionas, iš kurio dažnai iki mūsų krašto atvyksta jaunas vynas), nors ir ispanai, ir italai analogišką gėrimą ragauja tuo pačiu metu, tik vadina jį kiek kitaip, mat Beaujolais yra tik Prancūzijoje. Jaunas vynas ragaujamas ne anksčiau kaip trečią lapkričio ketvirtadienį, tad jei dar nesusidūrėte, nenustebkite šalia mėgstamo restorano durų išvydę reklaminę medžiagą su šūkiais „božolė jau atvyko“ ir specialiais pasiūlymais su šiuo vynu jau lapkričio pabaigoje ir taip bent jau iki didžiųjų žiemos švenčių. Jauną vyną reikia gerti tokį pat jauną – jis netinkamas marinuoti sekcijoje už permatomo stiklo, kad giminaičiai ir draugai matytų, ką neseniai gavote dovanų ir kokių gėrimų turite užkaupę į kolekciją. Božolė niekas nekolekcionuoja ir suvartoti jį patariama greitai – geriausia iki kitų metų pavasario. Nors šitas gėrimas pats savaime dažnai būna bjauraus skonio, kaip dažnas paauglys – charakterio – pačiame nioliktų metų įkarštyje, bet tradicija jo ragauti sutartu metu yra graži, o gastronominių tradicijų laikytis ir pataikauti metų laikams man labai patinka.
Dažniausiai božolė tenka ragauti restoranuose ir beveik niekada – namuose. Nes ūmaus būdo vyną dažniausiai norisi paragauti tik kartą, kad padėtum varnelę, o tai lapkričio mėnesį dažniausiai galima padaryti tik restoranuose. Į pardavimo vietas šitas vynas dažnai vėluoja, tad jei lapkritį susiplanuojate pramogą restorane, iš principo galite ramiai laukti kitų metų – nieko neprarasite neatsidarę antro butelio per metus. Besispardantis stipriu vaisiškumu jaunas vynas retai kada tampa mėgstamu gėrimu, kurį norisi ragauti dažna rudens-žiemos proga.
Bet kuriuo atveju, jeigu kviesitės svečius ragauti šių metų vyno, tai ir vaišės turi būti atitinkamos. Štai pasigaminkite sodrių traškių sumuštinukų: su ožkų sūriu ir shiitake grybais; su brie ir aromatingais pomidorais.
Crostini su ožkų sūriu ir shiitake grybais (1 skarda):
– 1 skiltelė česnako;
– pusė nedidelio šalotinio arba raudonojo svogūno;
– ypač tyro alyvuogių aliejaus (naudojau švelniai vaisišką iš Kretos);
– 3 valg. š. šviežių arba per pusę mažiau džiovintų čiobrelių;
– 120 g valgomųjų dantenių (shiitake grybų; jų būna pirkti Prismoje);
– 1 valg. š. Modenos balzaminio acto;
– ½ arb. š. kukurūzų krakmolo;
– 4 valg. š. šerio arba marsalos vyno;
– 1 valg. š. grietinėlės;
– druska ir juodieji pipirai;
– bagetė;
– 20 g sviesto;
– 40 g minkšto ožkų pieno sūrio.
Ingredientų daug, o gaminti nėra ką. Iš pradžių česnaką ir svogūną smulkiai sukapokite ir 2 minutes pakepinkite įkaitintame alyvuogių aliejuje, kol suminkštės. Neleiskite česnakui paruduoti. Suberkite plonais griežinėliais pjaustytus dantenius ir pusę čiobrelių. Lengvai pamaišykite mentele ir kepkite 5-7 minutes, kol grybai gražiai apskrus. Supilkite balzaminį actą ir išmaišykite. Kol actas garuos, atskirame indelyje sumaišykite kukurūzų krakmolą ir vyną. Krakmolo mišinį supilkite į grybus, išmaišykite ir troškinkite, kol keptuvėje neliks skysčio. Galiausiai išjunkite ugnį, supilkite grietinėlę, gardinkite mišinį druska ir pipirais pagal skonį.
Kol grybai troškinasi, paruoškite bagetę. Supjaustykite plonomis riekelėmis, plonai ištepkite sviestu, ant viršaus – ožkų sūriu. Ožkos sūrį pirkite minkštą, lengvai tepamą, nes kitu atveju bus sunku tepti, o užteptasis pradės greičiau džiūti (kaip nutiko man neapsižiūrėjus, kokį sūrį išsirinkau).
Kepkite 180°C 5-7 minutes, kol sūris pradės lydytis ir duona lengvai apskrus. Grybų ruošinį kraukite ant kiekvienos riekelės ir užbaikite likusiais čiobreliais. Crostini patiekite karštus iš karto, nors jie puikūs ir atvėsę.
Skrebučiai su brie ir aromatingais pomidorais
Prie stipriai vaisiško, dar nesubrendusio vyno puikiai dera aromatingi džiovinti pomidorai ir saldžios razinos – tai vis dar užuomina iš saulėtos vasaros ir atostogų akimirka užtvirtinant nuimtą derlių. 1 skardai skrebučių reikia:
– 10 džiovintų pomidorų puselių (ne aliejuje; gali būti sūdyti);
– 50 g razinų (esu jas keitusi džiovintomis slyvomis – irgi buvo puiku);
– ½ arb. š. malto Ceilono cinamono;
– ¼ arb. š. malto kardamono;
– 2 arb š. nerafinuoto cukranendrių cukraus;
– žiupsnelio druskos;
– 130 ml baltojo sauso vyno;
– bagetės arba ciabatta;
– 1 valg. š. ypač tyro alyvuogių aliejaus;
– 200 g sūrio brie arba camambert.
Su šitais skrebučiais atradau naują pomidorų skonį – nebūčiau sugalvojusi, kad jie taip gali derėti su cinamonu ir kardamonu. Ypač su pastaruoju. Kardamonas, cinamonas ir jaunas vynas abejingų prie stalo niekada nepaliks – tvirtas skonis tvirtiems ragautojams.
Džiovintus pomidorus ir razinas suberkite į dubenėlį (galite į du atskirus) ir užpilkite verdančiu vandeniu, kad apsemtų. Palikite brinkti apie 10 minučių. Vandenį nupilkite ir atidėkite į šalį (neišpilkite!). Išbrinkusias razinas stambiai sukapokite, pomidorus supjaustykite stambiais kvadratėliais, kad visi gabalėliai būtų panašaus dydžio. Įkaitinkite sausą keptuvę ir suberkite cinamoną bei kardamoną. Lengvai pakaitinkite ant vidutinės ugnies apie pusę minutės, kol prieskoniai paskleis aromatą. Į tą pačią keptuvę suberkite smulkintas razinas ir pomidorus, druską ir cukrų, supilkite vyną ir išmaišykite, kad viskas pasiskirstytų tolygiai. Sumažinkite ugnį ir lėtai kaitinkite, kol vynas kone susigers. Galiausiai įpilkite apie 100 ml pomidorų ir razinų nuoviro ir palikite keletą minučių lėtai troškintis ant žemos ugnies, kol didžioji dalis skysčio nugaruos.
Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Duoną ir sūrį supjaustykite plonomis riekelėmis. Duonos riekeles sudėliokite į kepimo skardą ir kiekvieną jų apšlakstykite keliais lašais alyvuogių aliejaus. Ant duonos riekelių išdėliokite sūrio griežinėlius ir ant viršaus dėkite po arbatinį šaukštelį aromatingų troškintų pomidorų.
Kepkite 180°C apie 10 minučių, kol sūris pradės lydytis ir duona lengvai apskrus. Patiekite karštus iš karto.

Try some other hashtag or username
Sekite Naujienas:
Try some other hashtag or username