Šie blynai yra absoliutus šių metų kulinarinis atradimas. Bananai per pusryčius jau pora mėnesių yra mano kasdienė duona, tik dažniau skystu pavidalu, o šitas receptas idealus tam atvejui, kai norisi saldžių karštų pusryčių, kurie yra labai sotūs ir maistingi ir saldūs patys iš savęs, o ne dėl cukraus kiekio. Šiuose blynuose nėra nei gramo pridėtinio cukraus, miltų ar sviesto – visko, ką vartoju labai saikingai ir vengiu, kai tik įmanoma (taip, retą kartą būna neįmanoma atsilaikyti pyragų-bandelių-šokolado poreikiui, bet tai trunka akimirką ir dažniausiai sėkmingai apsimetu, kad čia tik šiaip tarp kitko, kol niekas nemato).
Mano draugystė su visokio plauko blynais ir blyneliais yra, kaip čia pasakius. Jos tiesiog nėra. Vaikystėje taip dažnai valgydavau riebius lietinius, pabarstytais cukrumi arba uogiene, kad jau nuo vėlyvos paauglystės į tą pusę nelabai galiu žiūrėti. Vienintelis su blynais susijęs malonus prisiminimas mane nuneša į kokius ’93-94-uosius, kai mano AA tėvelis dirbo viename Trakų viešbutyje ir kartais, pasikvietęs vasaros atostogų dieną praleisti kartu, vakare vaišindavo vietoje keptais lietiniais su bananų įdaru, kurie nuo to laiko man taip įstrigo, kad iki šiol mėgstu viską su keptais ir kitaip apdorotais bananais. Tas jų saldus aromatas skleidžia jaukią šilumą ir keptų bananų skonis mane visuomet nukelia į vaikystę, iš kurios nešiojuosi krūvas gražių prisiminimų. Teko pastebėti, kad nemažai mano bendraamžių prisiminimų iš vaikystės beveik neturi. O aš turiu jų krūvas ir jie periodiškai vis šmėsteli visomis vaivorykštės spalvomis. Ir mane tai pradžiugina, nes aš prisimenu.
Įkvėpimo sėmiausi iš Detoxinista, kurios tinklapį pašierino kažkas FB prieš pat Užgavėnes. Gyvenime nebūčiau paspaudusi ant nuorodos apie blynus, bet iškart suintrigavo du žodžiai pavadinime: „bananai“ ir „be miltų“. Neįmanoma praleisti. Pasiskaičiusi Detoxinistos puslapį nusprendžiau du jos receptus sujungti į vieną ir štai kas gavosi. 1-ai labai sočiai porcijai (4-6 blynai) reikės:
– 2 gerai sunokusių bananų;
– 1 kiaušinio;
– 1 valg. š. migdolų sviesto – tai yra toks produktas, kurio sudėtyje yra lygiai 1 ingredientas – skrudinti ir šviežiai malti migdolai. Teoriškai galima pasigaminti ir namuose, tačiau tam reikia ypač galingo blenderio. Aš naudojau pirktinį – ekologišką Rapunzel migdolų sviestą. Ieškodami migdolų sviesto eilinėse parduotuvėse (net ir pačiose didžiausiose) susidursite su problema – nerasite jokio kito riešutų sviesto, kaip tik arba žemės riešutų, arba lazdyno riešutų su kakavos milteliais. Mums prieinamų maisto prekių asortimentas vis dar išlieka labai ribotas, tad spauskite ant nuorodos ir eikite ten ieškoti pačių įvairiausių riešutų sviestų. Ir visi jie pagaminti iš ekologiškai augintų, šviežiai skrudintų riešutų. Be jokių nereikalingų priedų;
– 0,5 arb. š. malto Ceilono cinamono – nes Ceilono cinamonas labiausiai vertinamas dėl savo subtilaus ir saldaus aromato;
– 0,5 arb. š. maltos burboninės vanilės – galite bandyti keisti vanilės ekstraktu, svarbu, kad tai būtų pati tikriausioji burboninė vanilė – tik ji turi tokį ypatingą aromatą. Sako, kad burboninėje vanilėje yra virš 400 kvapiųjų medžiagų. Prašau, net nebandykite jos keisti sintetiniu vanilinu – jis nei iš tolo neprilygsta tikrajai vanilei;
– 1 arb. š. kepimo miltelių – visuomet naudoju be fosfatų, pagamintus su vyno rūgštimi. Mes juk nenorime, kad mūsų maiste būtų nereikalingų E.
Procesas elementarus – bananus sutriname šakute, įmaišome migdolų sviestą ir kiaušinį (tikrai nereikia papildomai atskirai jo išplakti), beriame prieskonius. Viską gerai išmaišome ir pilame ant kepimo popieriumi ištiestos skardos. Kepame 200°C temperatūros orkaitėje 10-12 minučių. Jei kepsite keptuvėje, tai iš anksto įspėju apie du dalykus:
1) blynų neis apversti ir jie sukris (miltai apsaugotų nuo šio įvykio);
2) blynuose beveik nesijaus prieskonių. Orkaitėje keptuose blynuose cinamonas ir vanilė jaučiasi kokiais 10 kartų stipriau!
Skonis – FAN-TAS-TI-KA. Iš tiesų tai jei nedėtume į neišvaizdžią tešlą kiaušinio ir kepimo miltelių, galėtume valgyti tiesiog taip, kabindami šaukštu iš dubens kaip didžiausią skanėstą. Nes tai ir yra didžiausias skanėstas. Bananų, migdolų, cinamono ir vanilės aromatai susilieja į tobulą skonį ir nuoširdžiai nežinau, kaip čia būtų galima dar labiau pagerinti šiuos blynus. Galite juos aplieti klevų sirupu ar valgyti su vaniliniais ledais – viskas puiku, tačiau tikrai nebūtina. Visiškai užtenka natūralaus saldumo iš vaisių, riešutų ir prieskonių. Įdomiausia, kad visus šiuos ingredientus dažnai turiu savo virtuvėje, bet net į galvą nebūtų atėję, jog jų mišinys yra absoliučiai tobulo skonio. Žinote, yra daugelis skanių patiekalų, kuriuos mes mėgstame ruošti ir valgyti. Ir yra tie keli receptai, kurie visuomet gaunasi ir visuomet būna tas skonis aukščiau visko – šitie blynai yra vienas iš TŲ patiekalų.
Šie bjaurieji ančiukai iš naujo pažadins Jūsų skonio receptorius ir prikels mintis pavasario džiaugsmams. Negailėkite vanilės ir cinamono – purūs blyneliai grąžins šių prieskonių aromatus su nauja jėga. Jei netyčia išsikepėte per daug, nesijaudinkite – tai gali būti puikus šaltasis užkandis belaukiant pietų.

Try some other hashtag or username
Sekite Naujienas:
Try some other hashtag or username