Kai mano lentynose prisikaupia per daug rūšių kruopų ar grūdų (man patinka įvairovė), mėgstu kepti iš jų blynelius, įmaišiusi daržovių. Virtas kruopas sumaišius su įvairiomis daržovėmis ir prieskoniais galima išgauti daugybę naujų skonių – geriausias būdas kruopų optimizavimui, kai nuo jų lūžta lentynos, o valgyti vistiek nėra ko. Šį kartą sugalvojau blynelius iš lęšių, kurių užsipirkau dėl to, kad sveika, o po pusmečio pasidarė gaila žiūrėti į nepraplėštą pakelį, ir baklažanų. Nemėgstantiems lęšių siūlau grikius – dar viena labai palanki kruopa blyneliams.
Blyneliams reikės:
– 1/2 stiklinės lęšių (bet kokios mėgstamos spalvos. Šįkart naudojau raudonuosius, nes jų nereikia mirkyti, išverda per 5 min ir pasižymi saldesniu skoniu nei rudieji, žalieji ar juodieji lęšiai. Į raudonuosius labai panašūs geltonieji lęšiai),
– 1 baklažano,
– 1 svogūno,
– 1 morkos,
– 1 kiaušinio,
– 2 valg. š. miltų (bet kokių; miltai čia naudojami dėl sugeriamųjų savybių, gliutenas nėra reikalingas),
– druskos, pipirų, prieskonių pagal skonį,
– alyvuogių aliejaus kepimui,
– žalumynų papuošimui (nebūtina),
– grietinės (nebūtina).
Kaip gaminti daržovių blynelius?
Pirmiausia pagal instrukciją išverdame lęšius. Pasirinkę ruduosius ar žaliuosius, turėkite omeny, kad šie gan ilgai verda (bent 20-30 min), o prieš virimą reikia bent jau gerą valandą pamirkyti šaltame vandenyje. Be to, brinkdami lęšiai išsipučia 2-3 kartus, tad nepadauginkite jų, jei nenorite pernelyg ryškaus lęšių skonio, o ir blynelių išeiga gana didelė, taigi ir suvalgyti viską kažkas turės. Kartais pagaunu save gaminant dosnias porcijas, kai tesu vienintelė valgytoja. Labai gaila būtų tokį gėrį vėliau išmesti.

Baklažanų riekelės.

Keptuvėje apkepti baklažanai.
Kol lęšiai verda, turime puikią progą paruošti daržoves. Pradėkime nuo baklažano, kuriam reikės daugiausia laiko. Supjaustome jį ~1 cm storio riekelėmis. Yra du būdai juos paruošti: lengvai apšlakstyti alyvuogių aliejumi ir sudėjus ant kepimo popieriumi ištiestos skardos apkepti orkaitėje arba kepti keptuvėje. Kadangi mano orkaitė šiuo metu dujinė, turiu vargo tolygiai apkepdama maistą iš abiejų pusių. Taigi renkuosi keptuvę ir įkaitintame alyvuogių aliejuje (nerafinuotas puikiai tam tinka) apkepu baklažano riekeles iš abiejų pusių, kol suminkštėja ir gražiai paruduoja. Svarbu tik nepadauginti aliejaus, nes baklažanai kaip kempinės – kiek pilsi, tiek sugers. Vienai pusei prisigėrus daugiau aliejaus, apkepant antrąją galima jo pilti mažiau. Apkeptus minkštus kvapnius baklažanus erdviai išdėliojame į porą popierinių rankšluosčių aptiestų lėkščių ir paliekame atvėsti.
Tuomet imamės likusių daržovių – morkos ir svogūno. Svogūną smulkiai supjaustome, o morką smulkiai sutarkuojame. Kartu juos apkepame alyvuogių aliejuje ir gerai ištroškiname su šlakeliu vandens, kol suminkštės ir svogūnai prisigers morkų saldumo (užteks kelių minučių).
Galiausiai formuojame blynelių masę. Apkeptus baklažanus sutriname blenderiu iki vienalytės masės. Tuomet į ją sukrečiame apkeptus svogūnus su morkomis, suberiame virtus, nusunktus ir ataušintus lęšius, mušame kiaušinį, beriame miltų, druskos, pipirų ir kitokių prieskonių (labai tinka kario milteliai ir visos jų sudedamosios dalys atskirai, pvz. saldžioji paprika, čili, malti kuminai, maltos ožragių sėklos). Viską gerai išmaišome iki standžios košės. Jeigu masė gaunasi per skysta, galima įberti daugiau miltų, kurie veiks kaip sugertukas. Miltus dėkite kokius tik širdis geidžia. Kvietiniai gerai lipins ir išlaikys blynelių standumą, o pvz. grikių ar kukurūzų dar ir suteiks papildomą skonį, nors blyneliai ir bus biresni (čia taikau į netoleruojančius kviečių gliuteno).
Įkaitiname keptuvėje alyvuogių aliejų, šaukštu kabiname blynelių masę ir formuojame blynelius. Jie kepa labai greitai, užteks poros minučių, kad gražiai apskrustų iš abiejų pusių. Labai skanu juos valgyti su grietine. Dar vienas puikus dalykas – blynelius galima valgyti ir šaltus.

Try some other hashtag or username
Sekite Naujienas:
Try some other hashtag or username
Skanumelis!!! Kaip tik darze yra prisodinta lesiu. Dekui uz recepta
Tai tik į sveikatą 😉
Baklažaną tiesiog dievinu, bet lešių nelabai…Tačiau dėl tokio patiekalo, tikrai kelis sukirsčiau:)
Odeta, įdomus dalykas – aš irgi nesu didelė lęšių gerbėja, tačiau paskendę troškintose daržovėse iš „valgomų“ jie tampa „visai skanūs“. Lęšiai čia nėra vyraujantis skonis, tad labai siūlau išbandyti! Dar jei pasakyčiau, kad ir baklažanus atradau kaip tik šiuose blyneliuose… 🙂