
Avižinis keksiukas su obuoliais ir chai prieskoniais. Labai tinka pusryčiams, tai nėra desertinis variantas.
Pamačiusį receptą tarp FB naujienų ir žiūrėdama video supratau, kad namie turiu visų ingredientų, o juk dar sekmadienis ir laikas pusryčiams. Jau netrukus žvalgiausi po virtuvės spinteles ir su malonumu lupau užsigulėjusius obuolius. Mėgstu periodiškai susimažinti maisto atsargų – dairydamasi po savo aruodus nuolat atrandu ką nors, kas pačią nustebina, nepaisant to, kad pati kažkada tai ir pirkau. Tai man neatrodo labai sveika, nes mėgstu žinoti, ką turiu namuose, juk vis dėl to ne bado metai ir 20 rūšių kruopų kasdienai tikrai nereikia. Pastaruoju metu norisi kuo daugiau erdvės (galvoje, namuose, virtuvėje, you name it), tad prie to idealiai prisideda sąmoningas atsargų suvartojimas. Ta proga šįryt sunaudojau jau kelis mėnesius į mane žiūrėjusius avižų dribsnius (retai valgau košes, nes retai jų norisi. Dažniau avižų dribsnius suvartoju desertams ruošti), ant galiojimo ribos buvusį pieną ir kiaušinius. Keksiukai ne tik kad skrandį pamalonino, bet ir gerą darbą padarė.
Recepto pavadinime mane papirko žodis chai – kaip aš mėgstu chai (indiška prieskonių arbata su pienu)! Rudenį ir žiemą, dažniausiai vakarais, dažnai išgeriu bent po puodelį per dieną, kadangi karštas pienas su šildančiais prieskoniais nuramina kaip kūdikį ir fantastiškai atpalaiduoja protą. Bėgančios mintys kažkur nutolsta ir lengvai sugrįžtu į šią akimirką. Pagal ajurvedą, šalto pieno vartoti iš viso negalima (skatina gleivių susidarymą), tačiau karštas pienas veikia itin teigiamai, kai vartojamas tinkamu metu – iki šeštos ryto arba nuo šeštos vakaro. Vakarinis chai ritualas man labai tinka ir vis daugiau aplinkinių tą rekomenduoju išbandyti. Ypatingai tuo atveju, jeigu dirbate intensyvų protinį ar varginantį fizinį darbą. Karštas pienas su kiekvienu gurkšniu tirpdo visapusišką nuovargį. Ir taip sako toji, kuri į pieną negali žiūrėti nuo kūdikystės… Ką reiškia tinkamas receptas.
Jeigu ir Jūs mėgstate chai, tačiau nežinote, kur jos įsigyti, arba (kaip ir aš) nerandate, kur ją skaniai ruošia kavinėse ir restoranuose (to beveik nėra. Neblogas chai ruošia indų virtuvės restoranai, tačiau niekuomet – tinklinės kavinės), tai nuo širdies rekomenduoju Bioteką, nes čia chai rasite kelių rūšių (su karvių pienu, su ryžių pienu arba tiesiog prieskonių mišinių, taip vadinamos chai masalos). Mano mėgstamiausia – Chai Latte Spicy (su papildomais pipirais, kurie dar stipriau šildo).
Keksiukai yra lengvai pritaikomi veganiškai versijai (be kiaušinių ir be pieno produktų). Žemiau pateikiu originalų receptą ir savo variacijas. Receptas originaliai publikuotas Fitfoodiefinds.com ir paspaudę ant nuorodos galite peržiūrėti recepto video. Labai patogu.
12 keksiukų reikia:
Sausi ingredientai
- 3 stiklinės avižų dribsnių (prašau, tik ne greito paruošimo; viso grūdo būtų idealu)
- 1 arb. š. kepimo miltelių
- 1/2 arb. š. maltų muskato riešutų
- 1/2 arb. š. malto kardamono
- 1/2 arb. š. maltų kvapiųjų pipirų (neturėjau, vietoje jų bėriau tiek pat malto imbiero)
- 1 arb. š. malto Ceilono cinamono (nuorodoje yra kvapniausias, tamsiausias ir skaniausias Ceilono cinamonas ever)
- 1 didelis arba 2 vidutinio dydžio obuoliai (be sėklų, nuluptų, pjaustytų mažais kubeliais)
Skysčiai
- 2 kiaušiniai (naudojau M dydžio; vietoje jų puikiausiai galite naudoti veganišką kiaušinio pakaitalą arba įdėti papildomą trintą bananą. Man pasirodė kiek per daug kiaušinio, kitą kartą dėčiau vieną ir pilčiau daugiau aliejaus)
- 2 valg. š. klevų sirupo (tinka ir agavų ar kitas turimas)
- 1 valg. š. kokosų aliejaus (tirpinto; dėjau 2 šaukštus)
- 1 vidutinio dydžio bananas (trintas šakute)
- 1,5 stiklinės nesaldinto migdolų pieno (pyliau 3,5% riebumo karvių pieną)
Į didelį dubenį suberkite visus sausus ingredientus. Kitame dubenėlyje sutrinkite bananą, įmuškite kiaušinius, išmaišykite. Supilkite klevų sirupą ir pieną, išmaišykite. Galiausiai įmaišykite tirpintą kokosų aliejų ir viską supilkite į sausų sudedamųjų dalių dubenį. Išmaišykite.
Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių ir pasiruoškite keksiukų skardą. Į kiekvieną duobutę dėkite keksiuko krepšelį, o jeigu jais nepasirūpinote iš anksto, kaip kad aš, puikiausiai tiks kepimo popieriaus gabalėliai.
Į kiekvieną duobutę dosniai kraukite keksiukų masės. Su tokiu kiekiu užpildysite jas iki pat viršaus ir dar kiek virš. Nesijaudinkite, kad tešla atrodo kaip palaidi dribsniai, plaukiojantys piene – viskas sėkmingai sulips ir iškeps.
Kepkite apie 20 minučių, po to ištraukite iš orkaitės ir prieš valgant leiskite atvėsti bent 10 minučių – keksiukai sutvirtės. Kiek pravėsus skardai keksiukius už kepimo popieriaus ausų atsargiai ištraukiau ir perkėliau vėsti ant grotelių, kadangi keksiukai gavosi labai drėgni ir yra sveika leisti tai drėgmei išgaruoti (ji kaupiasi ant kepimo skardos dugno, tad nenustebkite pamatę ten vandens lašelių).
Keksiukų skonis – kaip turtingos keptos avižų košės. Tikrai sotūs, nelabai saldūs. Jeigu mėgstate saldžiai, tai sirupo galite pilti ir daugiau. Fantastiškas maistas išsinešimui su savimi, kai norisi turėti ką nors naudingo ir greito užkąsti.

Try some other hashtag or username
Sekite Naujienas:
Try some other hashtag or username
Nuostabus receptas, išbandytas. Ačiū:)
Valio, Migle, džiaugiuosi 🙂